skole og utdanning på Færøyene

Ifølge loven av 1948 om Færøyenes hjemmestyre kan skoleverket overtas som et særanliggende. En offentlig komité behandlet i 1977 spørsmålet om utvidet myndighet for hjemmestyret over folkeskolen, lærerutdanningen, voksenopplæringen og yrkesskolene, og det danske folketinget vedtok 1979 rammelover for skoleverket. Skolene er fortsatt et fellesanliggende, men landsstyret har overtatt administrasjonen og retten til å gi forskrifter for disse skolene. Det er opprettet et undervisningsråd som overtilsyn og et skoledirektorat som har den daglige ledelse.

Færøyene har 7-årig obligatorisk skole, fra 7 til 14 år. Alle har muligheten til å gå videre i 8., 9. og 10. klasse. Det er to gymnas på Færøyene. Færøysk er undervisningsspråk, dansk leses som annetspråk på alle trinn.

I tillegg til allmennfaglig skoletilbud finnes teknisk skole og handelsskole. Innen høyere utdanning finnes lærerutdanning, sykepleierutdanning, navigasjonsskole og ingeniørhøyskole. Den færøyske folkehøyskolen, stiftet 1899, har hatt stor betydning nasjonalt ved at den siden starten har gitt all undervisning på færøysk. Universitetet på Færøyene, Fróðskaparsetur Føroya (Færøyenes Akademi), opprettet 1965, tilbyr studier i færøysk og andre nordiske språk, matematikk og fysikk, historie og teologi. Videre universitetsutdanning må tas utenfor øyområdet, og det vanligste for færøyinger har vært å studere i Danmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg