Skogmarihånd, portrett
Skogmarihånd, Sølendet, Røros.
Skogmarihånd, portrett
Lisens: CC BY SA 3.0

Skogmarihånd er en orkidé som er relativt vanlig i fuktig, urterik skog på baserik grunn i store deler av landet. Skogmarihånd er oftest høyere og har større og tettere blomsterstand enn sin enda vanligere nære slektning flekkmarihånd. Blomstringstid for skogmarihånd er forsommer til midtsommer.

Faktaboks

Etymologi

fuchsii, til ære for den botanikeren Leonhard Fuchs

Vitenskapelig navn
Dactylorhiza maculata fuchsii
Beskrevet av
(Druce) Hyl.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Skogmarihånd har tidligere vært oppfattet som en egen art, men nå er det vanlig å oppfatte skogmarihånd og flekkmarihånd som to underarter av bleikmarihånd, Dactylorhiza maculata.

Beskrivelse

Skogmarihånd, blomsterstand
Skogmarihånd, blomsterstand. Midfliken i blomstene er smalt trekanta og lenger enn sideflikene. Tågdalen, Surnadal.
Skogmarihånd, blomsterstand
Lisens: CC BY SA 3.0

Plantene blir vanligvis 30–60 centimeter høye, bladene er ofte opprette og har enten mørke flekker som er noe større enn de hos flekkmarihånd, eller så er bladene uflekka. Skogmarihånd har, som de andre artene i slekta Dactylorhiza, to rotknoller som er oppdelt og har vært sammenligna med hender (se marihånd).

Blomsterstanden er tettblomstra og smaler mot spissen. Antallet blomster varierer, men det er som regel flere enn hos flekkmarihånd og blomsterstander med flere titalls blomster er ikke uvanlig. Blomstenes grunnfarge er hvit, lys eller mørk rosa og de har mønster i mørkere rosa eller fiolett. Leppa er dypt treflika med trekanta midtflik som er like brei som sideflikene og oftest lenger enn disse. De to blomsterbladene på sida i blomsten peker utover og skrått oppover. De tre siste møtes over polliniene og åpningen til spora. Hos skogmarihånd peker spora skrått nedover. Skogmarihånd, som andre marihåndarter, mangler nektar. Fruktene hos arten er en kapsel med ørsmå frø.

Utbredelse

Skogmarihånd finnes i fuktig skog og myr som regel på noe kalkrik mark. Arten er ganske vanlig i det meste av landet til opp i fjellskogen, men den er mindre vanlig langs kysten fra Østfold til Sunnfjord. Verdensutbredelsen er Europa, Vest-Asia og nordvestlige Afrika.

Reproduksjon

Siden skogmarihånd ikke har nektar, er den avhengig av å narre pollinatorene. Slik «narrepollinering» betyr at besøkende insekter som leter etter mat i form av nektar ikke vil finne dette, selv om blomstene med sitt fargerike utseende tydelig signaliserer at det er mat å finne. Planter med slikt pollineringssystem er avhengig av å forekomme i lavere frekvens enn belønnende arter eller å besøkes av uerfarne insekter. Skogmarihånd besøkes i hovedsak av humler, men både honningbier og arter av blomsterbukker er observert som pollinatorer.

Navn

Skogmarihånd har vært oppfattet som en art med systematisk navn Dactylorhiza fuchsii, men nå er det vanlig å oppfatte skogmarihånd og den nærtstående flekkmarihånd som to underarter. Arten Dactylorhiza maculata gis da navnet bleikmarihånd på norsk, mens de to underartene beholder sine norske navn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

skogmarihånd
Dactylorhiza maculata fuchsii
Tidligere vitenskapelig navn
Dactylorchis fuchsii (Druce) Verm., Orchis fuchsii Druce, Orchis maculatus fuchsii (Druce) C.A.Jørg., Orchis maculatus saccigera sensu Blytt, Orchis maculata fuchsii (Druce) C.A.Jørg., Orchis maculata saccigera sensu Blytt, Dactylorhiza fuchsii (Druce) Soó
Artsdatabanken-ID
143584
GBIF-ID
2810689

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg