Skjoldkrepsarten Tripos Australiaensis. Foto: Stijn Ghesquiere. Tilgjengelig hos Wikimedia under CC BY-SA 3.0.

. fri

Skjoldkreps, små arter av krepsdyr i klassen bladfotinger.  Har et stort og bredt ryggskjold.

Skjoldkreps er en forholdsvis liten gruppe av krepsdyr, omfatter antagelig bare ni arter, men er utbredt over store deler av verden. De fleste arter lever i temporære dammer.

Den eneste art i Norge er Lepidurus arcticus, som kalles skjoldkreps eller damrokke på norsk. Den blir 3 cm lang, og har 40 par bein. Mesteparten av kroppen, unntatt den smale halen, er dekket av et ryggskjold. Den er viktig næring for ørret og røye særlig som voksen om høsten. Skjoldkrepsen har en ettårig livssyklus. Den legger egg om høsten, og eggene klekker om våren. Så utvikler de seg videre gjennom sommeren.

Den betraktes som en arktisk istidsrelikt, fordi den også fantes før istidene. Den hadde en sirkumpolar utbredelse, og ble presset sydover av isen. Nå finnes den på Hardangervidda i vann på over 1000 moh.; nordover finnes den stadig lavere, ca. 400 moh. på Finnmarksvidda, og nær sjøen på Spitsbergen. Arten finnes også påGrønland, i Nord-Amerika og Sibir.

Økland, Karen Anna og Økland, Jan (2003). Skjoldkrepsen Lepidurus arcticus i Norge - historikk og utbredelse. Fauna (Norsk zoologisk forening) 56, 2 - 12

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.