Fiskeskjell av laks
Av .

Skjellprøve er et antall fiskeskjell som analyseres for å gi informasjon om fiskens alder og vekst. Det dannes strukturer i skjellet som kan brukes til å skille mellom vinter og sommer, noe som skyldes ulik vekst om sommeren og vinteren. Skjell kan samles inn fra fisk uten å ta livet av den, noe som er en stor fordel.

Laks og ørret har vanligvis lett tydbare soner i skjellet. Hos mange andre fiskearter må informasjonen som tolkes fra skjellene ofte sammenholdes med informasjonen man kan tolke fra andre strukturer, for eksempel gjellelokk og øresteiner (otolitter). Dette skyldes vanligvis vanskeligheter med å tyde skjellene når årsveksten er liten.

Tidligere innsamlete skjell har også vist seg å være nyttige i mange andre sammenhenger. Det er mulig å hente ut DNA til ulike genetiske analyser fra svært gamle skjell. På samme vis kan man måle innholdet av ulike isotoper av forskjellige grunnstoffer for å undersøke hvor fisken har oppholdt seg tidligere. Slike skjellprøver kan oppbevares nesten uendelig i egnede lokaler, helst i et museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg