Skjelaup
Denne skjelaupen med innskriften C A 1776 kommer fra Skjåk i Oppland. Den er både utskåret og malt.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

En skjelaup er en liten kasse uten lokk til oppbevaring av skjeer mellom måltidene. Skjelaupene er nesten uten unntak laget i en stolpekonstruksjon. Én side er gjerne gjennomhullet eller utstyrt med en hempe, slik at laupene kan henges opp når skjeene ikke er i bruk. Mange er dekorert med treskurd eller maling. De fleste daterer seg til 1700- eller 1800-tallet, da man spiste med skjeer av horn eller tre.

Med utgangspunkt i de museale samlinger, er det mye som tyder på at kjerneområdene for denne gjenstandstypen er Gudbrandsdalen og Østerdalen.

Litteratur

  • Østby, Jon Birger (1983). Nomenklatur for spise- og serveringsbestikk. Med tegninger av Torill Sand. Oslo: Norske Kunst- og Kulturhistoriske Museer.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg