skjelaup

Denne skjelaupen med innskriften C A 1776 kommer fra Skjåk i Oppland. Den er både utskåret og malt.
Skjelaup av . CC BY 2.0

En skjelaup er en liten kasse uten lokk til oppbevaring av skjeer mellom måltidene. Skjelaupene er nesten uten unntak laget i en stolpekonstruksjon. Én side er gjerne gjennomhullet eller utstyrt med en hempe, slik at laupene kan henges opp når skjeene ikke er i bruk. Mange er dekorert med treskurd eller maling. De fleste daterer seg til 1700- eller 1800-tallet, da man spiste med skjeer av horn eller tre.

Med utgangspunkt i de museale samlinger, er det mye som tyder på at kjerneområdene for denne gjenstandstypen er Gudbrandsdalen og Østerdalen.

Litteratur

  • Østby, Jon Birger (1983). Nomenklatur for spise- og serveringsbestikk. Med tegninger av Torill Sand. Oslo: Norske Kunst- og Kulturhistoriske Museer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg