skjedde

Skjedde fra Tingvoll på Nordmøre

Artikkelstart

Skjedde er et enkelt håndredskap som ble brukt til å treske korn. Redskapet er først og fremst kjent fra Vestlandet.

Faktaboks

Også kjent som
skei, rispe, skorekjepp og kam

Form

De fleste skjeddene har form som et sverd med håndtak og blad. Skjeddene er i de fleste tilfeller laget av et hardt treslag som bjørk eller rogn. De har en gjennomsnittlig lengde på rundt 50 cm. I bladet er det skåret til tagger på den ene eller begge sidene. Bladet kan også ha et firkantet tverrsnitt med hakk i sidene.

Bruk

Redskapet var laget for å rispe og skrape løs korn fra strået. Vanligvis dreide det seg om etterbehandling av korn som på forhånd var tresket med den tradisjonelle tusten (sliulen). På noen bruk med lite korn var skjedde det eneste treskeredskapet. Ved treskingen ble en passe bunt med kornstrå holdt over det ene kneet og låret, mens man slo og rispet på aksene med skjedden. Det ble sagt at halm fra korn som var renset med skjedde, egnet seg godt til sengehalm. Kjerneområdet for bruk av skjedde strakte seg fra nordsiden av ytre Sognefjorden og videre nordover til Fjordane og Møre og Romsdal, men redskapet er også kjent fra sørdelen av Nordland. Innføringen av moderne treskemaskiner førte til at både tust og skjedde gikk ut av bruk først på 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kari-Bjørg Halvorsen: Enkle treskemetodar i manns minne – med hovudvekt på skjedde. Magistergradsoppgåve i etnologi. Universitetet i Oslo 1977.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg