Svart-hvitt foto av to kvinner, en ung og en eldre, på et lite kjøkken. Begge har på forkler. Den unge kvinnen skjærer ut deig i et mønster. Den eldre står ved en gammeldags komfyr og skal til å løfte opp en kjele. På komfyren står det også et brett med bakst.
Kakebakingen på svartsøndag, siste søndag før jul.
Av /Digitalt Museum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Svartsøndag er siste søndag før julaften. Denne søndagen var det i norsk, folkelig tradisjon tillatt å arbeide, for å forberede julehøytiden. De øvrige søndagene i året skulle man ikke gjøre husarbeid eller jobbe. Ifølge tradisjonen vaska man huset på svartsøndag. Man gikk i hverdagsklær i stedet for søndagsklær.

Faktaboks

Også kjent som
skittensøndag, skoltesøndag

Andre betegnelser på dagen er skittensøndag og sotsøndag. Svartsøndag og skittensøndag har blitt brukt i store deler av Sør-Norge, men også i Trøndelag og Nordland. Betegnelsene kommer antakelig av at man skulle vaske denne dagen.

Betegnelsen svartsøndag kan også komme av at dagen faller sammen med eller nær vintersolverv, som er den mørkeste dagen i året.

Varianter

En variant av tradisjonen forekommer i Telemark og deler av Agderkysten der man finner betegnelsen svartjoleftan. I øvre deler av Telemark var dette 23. desember, mens det i nedre deler av Telemark var den 22. desember. På svartjoleftan vaska man ifølge tradisjonen huset, byttet sengehalm, feia piper, tok ut aska og gikk i dårlige klær.

På deler av Vestlandet kalles siste søndagen før julaften skoltesøndag. Da spiste man smalahove.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brynjulf Alver: Dag og merke : folkeleg tidsrekning og merkedagstradisjon. Oslo 1970. Ny utgave: Bergen 1981.
  • Audun Dybdahl: Primstaven i lys av helgenkulten : opphav, form, funksjon og symbolikk. Tapir 2011.

Kommentarer (1)

skrev Einar Kaldhol

Ifølge tradisjonen skal det vestlandske festmåltidet smalahove inntas før skittensøndag.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg