Skitten bombe, radiologisk våpen, utformet som en vanlig bombe. Sprengladningen er basert på konvensjonelle eksplosiver, som for eksempel TNT, men i tillegg inneholder bomben radioaktivt materiale som frigjøres når bomben detoneres. Målet er ikke primært å påføre omgivelsene store fysiske skader, men å spre det radioaktive materialet over store områder. Skadeomfanget av dette vil være avhengig av både mengden radioaktivt materiale og befolkningstettheten i området den sprenges. Et område som blir utsatt for en bombe av denne typen vil i verste fall kunne bli ubeboelig i flere år.

Siden en skitten bombe neppe vil forårsake mange døde, regnes den ikke som et masseødeleggelsesvåpen. Hensikten er snarere å skape en psykologisk skade ved å påføre befolkningen en panikkartet frykt. I tillegg vil opprenskningen av den radioaktive forurensningen ta lang tid og påføre samfunnet store økonomiske og menneskelige kostnader. Skitten bombe kan derfor anses som et terrorvåpen.

Betegnelsen skitten bombe har også blitt brukt om ineffektive atombomber der bare en liten del av uranet eller plutoniumet blir utnyttet når ladningen detoneres. Da vil store mengder med ubrukt fissilt materiale bli spredt under eksplosjonen sammen med fisjonsproduktene. Dette var tilfellet med noen av de første atombombene som ble laget, for eksempel de som gikk under kodenavnene Little Boy og Fat Man og som ble sluppet over henholdsvis Hiroshima og Nagasaki i Japan under den andre verdenskrigen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.