skitten bombe

Artikkelstart

Skitten bombe er et radiologisk våpen som er utformet for å spre radioaktivt materiale over store områder. Sprengladningen er basert på konvensjonelle eksplosiver, som for eksempel TNT, men i tillegg inneholder bomben radioaktivt materiale som frigjøres når bomben detoneres.

Bomben utløser ingen kjerneeksplosjon slik som i en fisjonsbombe, og målet er ikke primært å påføre omgivelsene store fysiske skader, men å forurense området rundt stedet der bomben detoneres. Skadeomfanget av dette vil være avhengig av både mengden radioaktivt materiale og befolkningstettheten i sprengningsområdet. Virkningen kan sammenlignes med utfallet for sivilbefolkningen av for eksempel Tsjernobyl-ulykken. Det ventes ikke at mange vil omkomme som følge av å bli eksponert for ioniserende stråling, men området rundt kan i verste fall bli ubeboelig i flere år.

Siden en skitten bombe neppe vil forårsake mange døde, regnes den ikke som et masseødeleggelsesvåpen. Hensikten er snarere å skape en psykologisk skade ved å påføre befolkningen en panikkartet frykt. I tillegg vil opprenskningen av den radioaktive forurensningen ta lang tid og påføre samfunnet store økonomiske og menneskelige kostnader. Skitten bombe kan derfor anses som et terrorvåpen.

Betegnelsen skitten bombe har også blitt brukt om ineffektive atombomber der bare en liten del av uranet eller plutoniumet blir utnyttet når ladningen detoneres. Da vil store mengder med ubrukt fissilt materiale bli spredt under eksplosjonen sammen med fisjonsproduktene. Dette var tilfellet med noen av de første atombombene som ble laget, for eksempel de som gikk under kodenavnene Little Boy og Fat Man og som ble sluppet over henholdsvis Hiroshima og Nagasaki i Japan under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg