skifteutlegg

Skifteutlegg er en panterett stiftet av skifteretten i midler som er under skiftebehandling, til sikkerhet for ektefelles, arvings eller kreditors rett ifølge skiftet. Hvis f.eks. et dødsbos hovedaktivum er en forretning som overtas av den ene av to arvinger, kan den andre arving få sin arv som en fordring på den første, sikret ved skifteutlegg i forretningen med varelager og utestående fordringer.

Rettsvern

Som hovedregel må rettsvern for utleggspant etableres på samme måte som for det tilsvarende avtalepant; utlegg i fast eiendom får således rettsvern ved tinglysing på eiendommens blad i grunnboken. Utlegg i vanlig løsøre får rettsvern enten etter reglene om håndpant eller ved tinglysing i Løsøreregisteret; den sistnevnte fremgangsmåte er den normale. Utlegg kan også tas i enkelte aktiver som det ikke er mulig å stifte avtalepant i, f.eks. i debitors andel i et ansvarlig selskap. Rettsvern etableres i så fall ved tinglysing i Løsøreregisteret.

Hvis skyldneren går konkurs eller kommer under en annen form for insolvensbehandling, kan namsutlegg ikke gjøres gjeldende hvis tinglysing eller annen rettsvernsforanstaltning har funnet sted senere enn tre måneder før fristdagen (i konkurs dagen da konkursbegjæringen kom inn til skifteretten).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg