skeleton

Skeleton. Maya Pedersen under OL i Torino 2006, hvor hun vant kvinneklassen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Skeleton er en kjelketype i akesport for bruk i isbaner.

Faktaboks

Uttale
skˈeleton
Etymologi
engelsk ‘skjelett’

Akeren ligger på magen med hodet forrest og like over isen. Kjelken er av stål eller glassfiber med stålmeier: Lengden er 0,8–1,2 meter, høyden er 8–20 centimeter, meieavstanden er 34–38 centimeter og tyngden høyst 33 kilo (kvinner: 29 kilo). Totalvekt av kjelke og aker (pluss eventuell ballast) skal være høyst 115 kilo (kvinner: 92 kilo).

En skeleton styres kun ved hjelp av akerens tyngdeoverføring, og man benytter samme baner som i rodelaking og bobsleigh. I en konkurranse kjøres to eller fire omganger, sammenlagt tid avgjør rekkefølgen.

Skeleton-aking ble organisert i Sankt Moritz i Sveits i 1880-årene, som den første konkurranseformen i akesport. Den var OL-gren i 1928 og 1948 (begge i Sankt Moritz), senere har det vært arrangert VM og verdenscup. Skeleton oppsto på ny som OL-gren i 2002, for begge kjønn.

Internasjonalt er skeleton organisert sammen med bobsleigh i Fédération Internationale de Bobsleigh et de Tobogganing (FIBT), nasjonalt i Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund. Det har vært arrangert NM siden 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg