Skafferi er opprinnelig benevnelsen for matsalen eller messa for befalet på et seilskip, særlig handelsskip, og befinner seg akter i skipet. For mannskapet hadde ruffen funksjon som messe og oppholdsrom.

Benevnelsen har gitt opphav til flere uttrykk, for eksempel at man «går for å skaffe» når man går for å få seg mat, og «skaffetøy» er det som kreves av bestikk og utstyr når en skal spise.

Skafferi blir også brukt om et sted for oppbevaring av mat, lik et spiskammer i et hus, men også en plass der man kan få kjøpt mat, som for eksempel «Skafferholmen», der det var et lite gjestgiveri. Dermed ble også ordet brukt i overført betydning, om et område i naturen man kunne finne mat, som for eksempel «Lappmarkens Skafferi», som har vært brukt om et landområdet der naturfolk har skaffet seg mat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg