Hudsykdom, som skyldes skabbmidden, Sarcoptes scabiei. Skabbmiddene lever i øverste lag av huden og forårsaker kløe og utslett. Menneskets skabbmidd er artsspesifikk, dvs. den finnes kun hos mennesket. Hunnmidden er 0,3–0,4 mm stor, hannmidden noe mindre. Den befruktede hunnmidden graver ganger i overhudens hornlag, legger 2–3 egg om dagen og lever i ca. 1 måned.

Skabb er vanlig og forekommer endemisk i befolkningen. Det kan oppstå lokale epidemier, for eksempel i sykehjem og barnehager. Midden overføres ved tett og gjerne gjentatt kontakt. I en familie vil etter en tid alle være smittet. Smitten kan også lett skje ved seksuell kontakt.

Det fremtredende symptom er kløe, ofte intens og mest uttalt etter sengetid. Man klør over hele kroppen, unntatt i hodet. Det antas at kløen skyldes en slags allergisk reaksjon på midden. Derfor vil det gå en tid, gjerne noen uker fra man er smittet, til man begynner å klø. Utslettet består for det meste av kløemerker. Ved nøye inspeksjon av håndflater og fingrenes sideflater kan man i mange tilfeller påvise skabbganger. Disse fremstår som opp til 1 cm lange, tynne, gråbrune streker i overhuden. Midden kan isoleres fra enden av gangen og påvises mikroskopisk. Skabbganger kan også finnes på føtter, på strekkesider av albuer og på brystvorter. På penis kan det oppstå avlange kløende knuter. Dette er et sikkert tegn på skabb.

Skabb er vanligvis lett å behandle med krem eller liniment som dreper midden. Det er viktig at alle som kan være smittet, behandles, selv om de ikke klør. Alle som bor i samme husstand må behandles samtidig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.