sivhøne

Sivhøne, Kværnerdalen i Oslo
Sivhøne
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sivhøne

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sivhøne er en fugleart i riksefamilien. Den er nest størst av de norske riksefuglene, vekten er 200–300 g.

Faktaboks

Også kjent som
Gallinula chloropus

Beskrivelse

Sivhøner er nesten svarte med smal, hvit stripe langs kanten av vingen og under den korte halen. Nebbet er rødt med gul spiss og markert rød panneplate. Ungfuglen har mer brun drakt. Bena er vadefugllignende ben uten svømmehud, men den svømmer og dykker likevel.

Levevis

Sivhøner lever skjult i vegetasjonsrike småvann. De spiser planter og smådyr. Reiret, som plasseres i sumpvegetasjon, består av døde vannplanter. De 5–11 lyst brungule eggene med mørkere flekker ruges av begge kjønn i 19–22 dager. Ungene blir flygedyktige etter 6–7 uker.

Utbredelse

Arten er utbredt over hele verden bortsett fra Australia. I Norge hekker den spredt, helst i kystdistriktene mot nord til Helgeland. Den er dels trekkfugl, dels standfugl.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg