Invertsukkersirup
Invertsukkersirup
Lønnesirup på amerikanske pannekaker
Lønnesirup på amerikanske pannekaker
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Sirup er en tykk løsning av sukker som brukes i matlaging og næringsmiddelindustri. Den kan være fargeløs, gul eller brun.

Faktaboks

Etymologi
fra middelnedertysk, av arabisk ‘drikk’

Spisesirup er et biprodukt som fås ved utvinning og raffinering av sukker fra sukkerrør. Den inneholder 56–66 prosent sukker, for det meste sukrose, men også litt invertsukker. Sirupen har en behagelig, honninglignende smak og en densitet over 1,3 g/cm3.

Glukosesirup, som også kalles stivelsessukkersirup, fremstilles industrielt fra stivelse (fra poteter eller mais) ved koking under trykk med svak svovelsyre og påfølgende nøytralisering og avfarging. I tillegg til glukose (druesukker) inneholder den maltose og dekstrin, den har et vanninnhold på 15–20 prosent og er tykk og vannklar. Glukosesirup brukes i fremstilling av godteri, punsj, fruktsafter og geléer, i Storbritannia også til øl.

Invertsukkersirup fremstilles ved å oppvarme en løsning av raffinert sukker med fortynnede syrer. Den består av en blanding av glukose og fruktsukker (fruktose). Det vannklare produktet som fås, er renere og har lignende anvendelse som glukosesirup.

I USA brukes sirup fra maisstivelse, corn syrup, både som pålegg og som råvare. I Canada lages lønnesirup, maple syrup, av sevjen i lønnetrær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg