Siuiske språk, (engelsk Siouan) er en nordamerikansk språkfamilie som tilhører den større språkgruppen almosan-keresiouan. Sioux-underfamilien omfatter blant andre chiwere, crow, dakota, dhegiha, hidatsa, mandan, ofo og winnebago. Språkene var utbredt over prærie- og slettelandet samt tilgrensende områder i Nord-Amerika.

Faktaboks

Uttale
su:

Sioux er ofte brukt som en populærbetegnelse på folk som snakker sioux-språk, men brukes også av folkene selv i dag. Det er en forkortelse av nadouessioux ('huggorm', altså fiender), et navn som opprinnelig ble gitt disse gruppene av ojibwa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Odd Bergstøl

Normalt kalles språkgruppen Siouan, dette for å skille dem fra den feilaktige betegnelse av folkegruppen Sioux. hevdes å være en avledning av Ojibwaenes betegnelsese på dem, Nadessioux, Giftslanger.

svarte Redaksjonen i Store norske leksikon

Takk for opplysningene angående ovennevnte artikkel. Vi vil ta stilling til dette så snart vi kan.<br />Vennlig hilsen<br />Anne Grete Nilsen<br />Red.

svarte Odd Bergstøl

Mener overnevnte gruppering av språkene til de nevnte stammer er feilaktig,de fleste lingvister er enige om dette, og kaller deres språkgruppe SIOUAN.Se ellers Algonquin-Wakasan languages på Wikipedia.Folkegruppen kalles ellers Lakota, Dakota eller Nakotaer, men dette er bare en dialektforskjell av samme navn. Det betyr forøvrig: De Allierte

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg