sioux - språkfamilie

Sioux er en nordamerikansk språkfamilie som tilhører den større språkgruppen almosan-keresiouan. Sioux-underfamilien omfatter blant andre chiwere, crow, dakota, dhegiha, hidatsa, mandan, ofo og winnebago. Språkene var utbredt over prærie- og slettelandet samt tilgrensende områder i Nord-Amerika.

Faktaboks

Uttale
su:

Sioux er ofte brukt som en populærbetegnelse på folk som snakker sioux-språk, men brukes også av folkene selv i dag. Det er en forkortelse av nadouessioux ('huggorm', altså fiender), et navn som opprinnelig ble gitt disse gruppene av ojibwa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Odd Bergstøl

Normalt kalles språkgruppen Siouan, dette for å skille dem fra den feilaktige betegnelse av folkegruppen Sioux. hevdes å være en avledning av Ojibwaenes betegnelsese på dem, Nadessioux, Giftslanger.

svarte Tidligere redaksjon for humanistiske fag

Takk for opplysningene angående ovennevnte artikkel. Vi vil ta stilling til dette så snart vi kan.<br />Vennlig hilsen<br />Anne Grete Nilsen<br />Red.

svarte Odd Bergstøl

Mener overnevnte gruppering av språkene til de nevnte stammer er feilaktig,de fleste lingvister er enige om dette, og kaller deres språkgruppe SIOUAN.Se ellers Algonquin-Wakasan languages på Wikipedia.Folkegruppen kalles ellers Lakota, Dakota eller Nakotaer, men dette er bare en dialektforskjell av samme navn. Det betyr forøvrig: De Allierte

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg