simultanspill

Stormester Ehsan Ghaem-Maghami fra en simultan i Rasht, Iran, syv år etter at han satt verdensrekorden i 2011.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Simultanspill er når én person spiller sjakk mot flere motstandere samtidig. Simultanspilleren går rundt, og motstanderne sitter ved hvert sitt brett. Det vanlige er 10–30 motstandere per simultanspiller.

Faktaboks

Også kjent som

simultan, simultansjakk

Noen ganger spiller to-tre sterke sjakkspillere simultan mot en gruppe. Da gjør simultanspillerne ofte annenhver trekk på hvert brett. Det øker sjansene til motstanderne siden det er vanskelig for simultanspillere å følge samme plan i partiene.

Om man spiller simultan uten sjakklokke, er det vanlig å vente med å gjøre trekket sitt til simultanspilleren kommer til brettet.

Om det er opp til tyve motstandere per simultanspiller, brukes det ofte sjakklokke. Det er vanlig at simultanspilleren og motstanderne lik tid på klokka, for eksempel tyve minutter hver. Det gir i praksis 1–2 minutter per parti for simultanspilleren.

Den iranske stormesteren Ehsan Ghaem-Maghami har verdensrekorden i antall motstandere i én simultan. 8.–9. februar i 2011 spilte han mot 604 personer i løpet av 25 timer. Han vant 580 partier, spilte 16 remiser og tapte kun 8 partier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg