Simulering, kan betegne det fenomen at en sykdom kan ytre seg ved symptomer og tegn som minner sterkt om en annen sykdom.

Simulering kan også betegne det å late som om man er syk uten å være det, gjerne for å oppnå noe, eventuelt for å slippe unna plikter. Simulering oppfattes ikke som noen psykisk lidelse, men som en sosial atferd som i de fleste tilfeller av andre vil bli betraktet som umoden, uakseptabel eller endog kriminell hvis den utøves for at man urettmessig skal få gevinst (for eksempel erstatning). På engelsk kalles en slik atferd også malingering.

Simulering skilles fra tre former for psykiske lidelser som kan ligne på simulering:

1) Forsterkning av somatiske symptomer av gevinstmessige årsaker. Her er det faktiske sykdomstegn til stede, men disse blir overdrevet eller forlenget av pasienten (rentenevrose).

2) Psykologiske faktorer som påvirker somatisk sykdom. Her påvirker psykisk stress og lidelser direkte utforming og forløp av en sykdom eller lidelse uten at det foreligger noe gevinstmotiv.

3) Det at man uten klar grunn gjentatte ganger simulerer symptomer, eventuelt ved aktivt å påføre seg kroppslige (eller psykiske) symptomer (se Münchhausens syndrom).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.