Mergus serrator

Hann av siland, Mergus serrator. Foto fra: Halskov, Danmark

Siland er en fugleart i andefamilien. Den er litt mindre enn en stokkand.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Mergus serrator
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Siland

Andunge av siland.

Siland
Av /Shutterstock.

Hannen har mørkegrønt hode med todelt nakketopp, hvit halsring, kastanjebrunt bryst, svart rygg, gråhvite kroppssider, røde ben og rødt nebb.

Hunnen har brunt hode og nakketopp, og er gråbrunt spraglet på rygg og kroppssider. En jevn overgang mellom den brune fargen øverst på halsen og den grå fargen på brystet skiller den fra hunnen hos laksand, som er meget lik, men har skarpt skille mellom det brune og grå på halsen. Hos silandhunnen er også det hvite vingespeilet delt i to med en svart stripe, mens laksandhunnen har helt hvitt vingespeil. Etter hekking skiftes drakten, og de to artene blir vanskeligere å skjelne fra hverandre.

Utbredelse

Silanda er utbredt i nordlige strøk rundt hele Arktis. Den er relativt vanlig i Norge, både i skjærgården og mange steder også ved sjøer og elver i innlandet.

Levevis

Reiret plasseres gjerne godt skjult på bakken, under tette busker eller under trerøtter og naust, oftest nær vann, og fôres med dun. De 7–12 gråbrune eller grønnlige eggene ruges av hunnen i 28–32 dager. Ungene passes av hunnen og blir flygedyktige etter 60–65 dager. Silanda er delvis trekkfugl, men mange overvintrer langs kysten.

Jakt i Norge

Jakt på siland er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

siland
Mergus serrator
Artsdatabanken-ID
3525
GBIF-ID
2498375

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg