sil - fisk

Småsil (Ammodytes tobianus). Fem døde individer på hvit bakgrunn. Småsil er en av fem arter sil som forekommer i Norge.
Småsil
Av /Shutterstock.

Storsil (Hyperoplus lanceolatus). Dødt individ i fjæra. Foto fra: Havknude

Sil er en fiskefamilie i ordenen piggfinnefisker . Familien omfatter små, langstrakte fisk med fremskytbar (protraktil) munn. Artene mangler bukfinner og har kun en enkelt, lang ryggfinne. Totalt finnes det over 30 arter i familien, hvorav fem forekommer i Norge: havsil , småsil , storsil , glattsil og uflekket storsil .

Faktaboks

også kjent som:

Ammodytidae

Tobis

Levevis

Silen holder til over sandbunn der den ligger nedgravd i sanda på grunt vann om natta, mens de danner store stimer som jakter på dyreplankton, fiskeegg og fiskelarver om dagen. Silen mangler svømmeblære. Dette gjør at den kontinuerlig må svømme aktivt for ikke å synke. En annen effekt er at sil er vanskelig å se på ekkolodd.

Om vinteren ligger de nedgravd i sanda i en form for vinterdvale. For de vintergytende artene (småsil, havsil, uflekket storsil) blir denne vinterdvalen avbrutt av gyteaktivitet midtvinters. Eggene ligger på sandbunnen, og ligger der til de klekker. Yngelen lever fritt i vannmassene noen få måneder før de slår seg ned sammen med eldre sil.

Betydning for andre arter

Sil er viktige næringsdyr for torsk, sei, laks og annen fisk. Sil er dessuten svært viktig næring for mange sjøfugler, kanskje spesielt for alkefugler som lunde.

Fiske

Sil brukes mye til agn. Siden 1952–53 har det utviklet seg et betydelig fiske etter sil i Nordsjøen. Fisket foregår mest med snurrevad, og fangsten går til olje og mel. Det har vist seg vanskelig å skaffe gode bestandsdata for de ulike bestandene av sil, noe som også gjør at forvaltningsrådene er usikre. Flere fiskefelter har periodevis blitt stengt grunnet usikkerhet om bestandenes tilstand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg