Sikkerhetsstillelse betyr å stille sikkerhet for innfrielse av et krav. Etter lovgivningen skal det i en rekke tilfeller «stilles sikkerhet» eller «betryggende sikkerhet» for en persons aktuelle eller mulige ansvar. Adgangen til å utøve visse yrker, for eksempel eiendomsmegling eller advokatvirksomhet, eller til å utføre visse verv, for eksempel som bobestyrer, er således betinget av at vedkommende stiller en nærmere bestemt sikkerhet for det ansvar han kan pådra seg i forbindelse med yrket eller vervet. Tvangsfullbyrdelse, for eksempel sivil arrest, kan normalt avverges ved at saksøkte stiller sikkerhet for det han skylder. I straffesaker kan varetektsfengsel i visse tilfeller unngås ved sikkerhetsstillelse.

Sikkerhetsstillelse kan være i form av realsikkerhet, for eksempel pant i fast eiendom, deponering av penger eller verdipapirer, eller i form av personlig sikkerhet, kausjon, for eksempel garanti fra en bank eller et forsikringsselskap. En garantiforsikring kan også tjene som sikkerhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg