sikariere

Sikariere (Sicarii), «dolkmenn», var en jødisk ekstremistgruppe som var aktive i kampen mot den romerske okkupasjonen av Judea i tiden frem til den første jødiske krigen mot romerne. De deltok også aktivt i kampene under selve krigen, som varte fra år 66 evt. til år 70 evt. Flere av gruppens ledere er kjent ved navn, som Abba Sikra, Menahem ben Yair, Eleazar ben Yair og Simeon bar Giora. Sicarii regnes ofte som en undergruppe avselotene. Våre kunnskaper om begge gruppene stammer hovedsakelig fra den jødiske historieskriveren Josefus Flavius.

Faktaboks

Også kjent som

Latin og engelsk sicarii

Gruppen fikk sitt navn etter skikken med å bære en skjult dolk under klærne. Denne ble brukt til å ta livet av både romere og jøder som de mente samarbeidet med den romerske okkupasjonsmakten. Ofte dreide dette seg om velstående byfolk. Deres metoder gjorde dem fryktet av både jøder og ikke-jøder. Et av deres mål skal ha vært å utjevne de store økonomiske og sosiale forskjellene i landet gjennom å innføre sosiale reformer som skulle være i overensstemmelse med den jødiske religiøse loven, Toraen.

Sikariere er kanskje mest kjent i forbindelse med historien om festningen Masadas fall. Masada var blitt erobret av en gruppe sikariere allerede i krigens først år, og festningen var fremdeles i deres hender flere år etter krigens slutt. Dette var den siste jødiske ørkenfestning som ennå ikke var erobret av romerne. I år 73 evt. begynte romerne, ledet av general Silva, derfor en lengre beleiring av Masada. Forsvarerne skal ha vært ledet av Eleazar ben Yair, og ha inkludert både kvinner og barn, totalt 960 mennesker. Ifølge Josefus skal hele gruppen til slutt ha begått selvmord, heller enn å overgi seg til romerne.

Gruppen nevnes også i Det nye testamente og i den jødiske Talmud. Begge omtaler dem i negative vendinger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg