sibirspurv

Sibirspurv, Nenjiang River, Fuyu County, Heilongjiang, Kina
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Sibirspurv er en fugleart i buskspurvfamilien. Den har hekket en gang i Norge, men er nå svært sjeldent forekommende.

Faktaboks

Også kjent som
Emberiza aureola Engelsk: Yellow-breasted bunting

Beskrivelse

Syngende hann av sibirspurv.
Sibirspurv
Av /Shutterstock.

Sibirspurven er 14–15,5 centimeter og dermed litt mindre enn gulspurv. Hannen har brun overside og kalott, svart kinn, brunlig brystbånd og gul underside. Hannen har rødbrun, sterkt gul underside og svarte kinn og strupe. Hunnen er mattere i fargene og mangler de markerte hodetegningene samt brystbånd. Sibirpurven veier 14–33 gram.

Næring

Hovedføden er frø og annet plantemateriale, men i hekkesesongen domineres menyen av invertebrater.

Formering

Sibirspurv, egg, Kina. Fra eggsamlingen til Jacques Perrin de Brichambaut, Museum de Toulouse

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Reiret, som oftest plasseres godt skjult på eller nær bakken, bygges av hunnen i juni-juli. Det består av tørt gress og plantestengler, og fôres med fine strå, røtter og noen ganger med dyrehår. De 3–7 eggene kan variere i farge (grå eller grønnaktige), men hver hunn legger alltid egg av samme farge. Eggene har olivenbrune eller lilla snirkler og flekker, og ruges av begge kjønn i 13–14 dager. Ungene forlater reiret etter 11–14 dager. De fleste par har kun ett ungekull per sesong.

Utbredelse og bestand

Arten hekker fra de vestlige deler av Russland til Stillehavet, og inndeles gjerne i to underarter.

Sibirspurven forekommer i områder med buskvegetasjon, ofte langs elver og bekker og ved innsjøer. Den finnes også i områder med fuktige enger med høy vegetasjon og spredte trær.

Arten har gått sterkt tilbake i antall og er plassert på den globale rødlista som kritisk truet (CR). De viktigste årsakene til tilbakegangen er påvirkninger fra jordbruk, jakt og fangst samt forurensning. Mange tusen individer blir fanget i Kina og andre land i Sørøst-Asia, hvor sibirspurven blir regnet som en stor delikatesse. Sibirspurven hekket i Finland til og med 1999, men er nå regnet som utdødd der.

Sibirspurven er til og med 2019 observert 40 ganger her i landet, sist i 2010. Det eneste kjente hekkefunnet i Norge er fra Noatun, Sør-Varanger, Finnmark i juli 1967.

Trekk

Arten er en langdistansetrekker som overvintrer i Sørøst-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg