shikimat-biosynteseveien

Artikkelstart

Shikimat-biosyntese i planter, bakterier og sopp, men ikke hos dyr lager de aromatiske aminosyrene tryptofan, fenylalanin og tyrosin som er en del av det primære stoffskifte. Disse aminosyrene inngår i proteinsyntese og virker som utgangsmateriale for en lang rekke sekundære plantestoffer som har helt sentrale funksjon i vekst, utvikling, reproduksjon og forsvar: Pigmenter (anthocyaniner), flavonoider, celleveggmateriale (lignin, fenoler, suberin), vitaminer (vitamin E, vitamin K, folinsyre), plantehormoner (auxin, salicylsyre), elektrontransportører (ubikinon, plastokinon), tanniner, lignaner, stilbenoider, alkaloider, fytoaleksiner (isoflavonoider), fenylpropanoider, cyanogene glykosider, indolglukosinolater.

Faktaboks

Etymologi
japansk navn shikimi-no-ki for japansk stjerneanis (Illicium religiosum)
Også kjent som

Shikimisyre-biosynteseveien.

Shikimat-arogenat-biosynteseveien

Siden shikimat-biosynteseveien ikke finnes hos dyr og mennesker er den attraktiv for industrien etter leting etter potensielle ugrasmidler og antibiotika. Ugrasmiddelet glyfosfat (Roundup®) blokkerer et enzym i shikimat-biosynteseveien.

Metabolismeveien starter med erythrose-4-fosfat som kommer fra pentosefosfatveien, og fosfoenolpyruvat fra glykolysen. Chorismat (chorisminsyre) og arogenat er mellomprodukter i biosynteseveien.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg