Shikimat-biosyntese i planter, bakterier og sopp, men ikke hos dyr lager de aromatiske aminosyrene tryptofan, fenylalanin og tyrosin som er en del av det primære stoffskifte. Disse aminosyrene inngår i proteinsyntese og virker som utgangsmateriale for en lang rekke sekundære plantestoffer som har helt sentrale  funksjon i vekst, utvikling, reproduksjon og forsvar: Pigmenter (anthocyaniner), flavonoider, celleveggmateriale (lignin, fenoler, suberin), vitaminer (vitamin E, vitamin K, folinsyre), plantehormoner (auxin, salicylsyre),  elektrontransportører (ubikinon, plastokinon), tanniner, lignaner, stilbenoider, alkaloider, fytoaleksiner (isoflavonoider), fenylpropanoider, cyanogene glykosider, indolglukosinolater.  

Siden shikimat-biosynteseveien ikke finnes hos dyr og mennesker er den attraktiv for industrien etter leting etter potensielle ugrasmidler og antibiotika. Ugrasmiddelet glyfosfat (Roundup®) blokkerer et enzym i shikimat-biosynteseveien.

Metabolismeveien starter med erythrose-4-fosfat som kommer fra pentosefosfatveien, og fosfoenolpyruvat fra glykolysen. Chorismat (chorisminsyre) og arogenat er mellomprodukter i biosynteseveien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.