sharkavirus

Artikkelstart

Sharkavirus er et plantevirus som er årsak til sykdom på steinfrukttrær, først og fremst plomme, aprikos og fersken. Kirsebær kan bli angrepet av enkelte stammer av viruset.

Faktaboks

Uttale
shˈarkavirus
Etymologi
engelsk plum pox potyvirus

Symptomer

Sykdommen viser seg på bladene som lysegrønne til gule flekker, ringer, linjer og nerveklaring. Fruktene kan bli sterkt misdannet, og i skallet viser det seg olivengrønne, senere brunlige flekker og ringer. Fruktkjøttet kan få gummiaktige, brune flekker, og steinen får mørkfargede, ringformede flekker på overflaten. Fruktene faller vanligvis av før de er modne. Sykdommen kan gjøre svært stor skade, opptil 100 prosent avlingstap er blitt rapportert.

Spredning

Viruset overføres først og fremst ved poding og vegetativ formering av plantemateriale, og slik spredning kan skje over lange avstander, for eksempel fra land til land. Over korte avstander kan viruset spres med bladlus.

Sykdommen har sin opprinnelse i Bulgaria. I Norge ble sharkavirus påvist for første gang i 1998. Sykdommen er funnet i de fleste områder i landet hvor det er kommersiell fruktdyrking, men bare på plomme.

Bekjempelse

Sharkavirus er vanskelig å bekjempe. Det skjer først og fremst ved planting av sertifisert, sykdomsfritt plantemateriale, bruk av resistente eller tolerante sorter, fjerning av angrepne trær, spesielt viltvoksende vertplanter som slåpetorn, og bekjempelse av bladlus. Det finnes ikke kjemiske plantevernmidler som kan bekjempe sykdommen.

Med hjemmel i matloven er det innført meldeplikt til offentlig myndighet ved mistanke om angrep av viruset og forbud mot å ta podekvist fra plommehagen. Det er forbudt å importere vertplanter for viruset fra land hvor sykdommen opptrer. Man regner nå (2006) med å ha kontroll med sykdommen i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg