Kamaksel

Kamaksel i en 4-sylinder bilmotor. Akselen har til sammen åtte kammer som åpner og lukker sylindrenes ventiler, og disse kammene blir utsatt for en stor metall mot metall slitasjepåkjenning fra ventilstengene. For å unngå slitasje må kammene herdes, og dette kan gjøres med settherding.

Kamaksel
Av .
Lisens: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license
Pinjong og tannhjul

Kongsberg Maritime AS leverer asimut-thrustere som inngår i styresystemet til skip. Asimut-thrusere kan benyttes både til hovedframdrift og som sidepropell. Under fin-navigering kan asimut-thrustere flytte skipet sideveis ved at disse er montert i baugen eller i akterskipet. Kraften fra en motorenhet overføres til propellen via en mekanisk overføring som omfatter flere tannhjul og akslinger. Når det store tannhjulet på det nederste bildet settes i rotasjon av det koniske tannhjulet (pinjongen) på enden av akslingen i det øverste bildet, oppstår det en kraftig metall mot metall påkjenning på hjulenes tenner. For å unngå slitasje på tennene og utmattingsbrudd i roten av tennene må tennene og overgangen til underliggende stål ha en stor overflatehardhet. Dette oppnås ved settherding.

Pinjong og tannhjul
Av /Kongsberg Maritime AS.

Settherding er en metallurgisk prosess som anvendes for å lage produkter av stål med en hard og slitesterk overflate, kombinert med en seig og slagfast kjerne.

Dette er krav som stilles til komponenter hvor overflaten utsettes for mye slitasje på grunn av kontakt med en annen metallflate, samtidig som godset innenfor må være tilstrekkelig seigt til at det ikke oppstår brudd hvis en overbelastning skulle inntreffe. Eksempler på slike komponenter er tannhjul, lagerforinger, snekkedrev, muttere og bildeler som kronhjul og kamakslinger.

Den harde overflaten øker også stålets utmattingsmotstand, og settherding kan derfor benyttes til å produsere deler som utsettes for lastvekslinger, for eksempel drivakslinger i biler, som utsettes for bøyutmatting.

Settherdingsprosessen består av karburisering (oppkulling) ved høy temperatur av et stål som i utgangspunktet har et lavt karboninnhold, etterfulgt av bråkjøling som fører til at overflaten herdes til martensitt. Til slutt anløpes martensitten. Metoden anvendes på lavkarbonstål og på lavlegerte stål legert med nikkel, krom og/eller molybden.

Karburisering

Settherdingsstål inneholder i utgangspunktet 0,1–0,3 vektprosent karbon. Første trinn i settherdingsprosessen er å tilføre ståloverflaten mer karbon ved gløding i noen timer i et karbonholdig medium som enten kan være et fast stoff som kull eller trekull, en væske som et cyanid-saltbad, eller en gass som karbonmonoksid eller en hydrokarbongass. Karburiseringen skjer ved høy temperatur, vanligvis 850–950 °C, hvor stålets mikrostruktur er austenittisk og kan ta opp mye mer karbon enn det den ferrittiske utgangsstrukturen gjør.

Etter karburiseringen er karbonkonsentrasjonen i stålets overflate som oftest i området 0,8–1,1 vektprosent. Konsentrasjonen faller raskt innover i stålet, men holder seg vanligvis rundt 0,9 vektprosent innenfor et sjikt på omtrent 1 millimeters tykkelse. Det er viktig at overflatekonsentrasjonen ikke er for høy før stålet bråkjøles etter endt karburisering. Økende konsentrasjoner over et visst nivå medfører at en økende mengde austenitt ved overflaten ikke omvandles til martensitt under bråkjølingen. Martensitten vil da bli oppblandet med myk restaustenitt, noe som reduserer overflatehardheten, og som regel er dette uønsket. I visse tilfeller er noe restaustenitt likevel ønsket fordi den medfører økt levetid for komponenten, for eksempel under visse former for kontaktutmatting.

Stålkvaliteter for settherding inneholder ofte små mengder aluminium (0,02–0,03 vektprosent) for å sikre en finkornet austenittstruktur under oppkullingen.

Herding

Karburiseringen etterfølges enten av øyeblikkelig bråkjøling (direktherding) eller av langsom kjøling til romtemperatur etterfulgt av én eller to sykluser med gjenoppvarming og bråkjøling (henholdsvis enkeltherdig og dobbeltherding). Generelt øker produktkvaliteten med økende antall prosesstrinn.

Direktherding

Stålet bråkjøles direkte fra karburiseringstemperaturen, eller fra en noe senket austenitt-temperatur hvis det først er nødvendig å redusere overflatekonsentrasjonen for å unngå restaustenitt i martensitten. Under bråkjølingen omvandles austenitten i overflaten til en grov og relativt sprø martensitt, mens kjernen, som er lav- eller ulegert og derfor ikke herdbar, omvandles til en grov og bløt ferritt-perlitt-struktur.

Enkeltherding

Stålet avkjøles først langsomt til romtemperatur fra karburiseringstemperaturen. Mikrostrukturen til hele stålkomponenten blir da omvandlet fra austenitt til grov ferritt-perlitt. Deretter blir stålet gjenoppvarmet til en austenitt-temperatur, som er noe lavere enn oppkullingstemperaturen. Omtrent bare den karbonrike overflaten blir da austenittisert på nytt, og de nye austenittkornene blir finere (mindre) enn de gamle. Bråkjøling av denne finkornede austenitten gir en mer finkornet og dermed hardere og seigere martensitt enn den som oppnås ved direktherding. I kjernen har komponenten fortsatt en grovkornet og bløt ferritt-perlitt-struktur.

Dobbeltherding (av legerte stål)

Etter karburiseringen avkjøles først stålet langsomt til romtemperatur. Som ved enkeltherding blir da mikrostrukturen forvandlet til grovkornet ferritt-perlitt. Stålet blir deretter gjenoppvarmet til karburiseringstemperaturen hvor det austenittiseres på nytt. Fra denne temperaturen blir stålet bråkjølt slik at hele godset gjennomherdes. Dette krever at stålet er legert og dermed herdbart. Stålet gjenoppvarmes så på nytt til en noe lavere austenitt-temperatur slik at (nesten) bare overflaten austenittiseres, og som ved enkeltherding blir den da kornforfinet. Etterfølgende bråkjøling gir dermed en finkornet martensitt i overflaten. Under den siste gjenoppvarmingen blir martensitten lenger innover i stålet kraftig anløpt. Resultatet er en komponent med en seigherdet kjerne og en finkornet, hard og seig martensittisk overflate, som er optimale egenskaper.

Anløping

Etter herding blir stålet anløpt ved en relativt lav temperatur, 175–180 °C, for å øke seigheten uten å tape for mye overflatehardhet.

Fordeler

Settherdingsteknikken gir både økonomiske og produksjonstekniske fordeler. For mange formål gjør prosessen det mulig å oppnå tilfredsstillende mekaniske egenskaper ved bruk av billig stål som ikke er høyt legerte med kostbare elementer. Forming og maskinering gjøres dessuten lettere ved at disse prosessene kan foretas i et mykt stål som settherdes i ettertid.

Historikk

Prinsippet for settherding har vært kjent fra tidlig jernhistorie for framstilling av en hard stålegg fra bløtt jern, for eksempel til kniver. Herdemetoden var kjent i Midtøsten omtrent 1200 år fvt., og den førte til at interessen for jern økte betraktelig. Settherding ble en utbredt herdemetode på 1800-tallet ved bruk av enten trekull, oppmalte dyreknokler eller forkullet lær som karbonmedium.

Det ble eksperimentert med gasskarburisering allerede tidlig på 1900-tallet, men på grunn av mangelfull ovnsteknologi forble oppkulling med fast stoff den dominerende metoden fram til andre verdenskrig. Da førte etterspørselen etter militær utrustning, samt utviklingen i ovnsteknologi, til at gasskarburisering etter hvert ble den dominerende metoden. Vakuumkarburisering ble introdusert på 1980-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg