sentripetalkraft - fysikk

Artikkelstart

Sentripetalkraft er den kraften som virker vinkelrett på hastigheten i den retningen banen krummer, når et legeme beveger seg langs en krum bane. For eksempel er draget i en snor som slenges rundt horisontalt med et lodd i enden, en sentripetalkraft. Også friksjonen («veigrepet») som er nødvendig når en bil skal svinge er en sentripetalkraft. Sentripetalkraften som holder en satellitt i sin sirkelbane rundt Jorden, er den gravitasjonskraften som Jorden virker på satellitten med.

Faktaboks

Uttale
sentripetˈalkraft

Et legeme som beveger seg i en horisontal, sirkelformet bane med konstant fart, er påvirket av en sentripetalkraft \[F = m \cdot \frac{v^2}{r}\]

Her er m legemets masse, v dets fart og r banens radius. Er omløpstiden T, blir \(v = \frac{2\pi r}{T}\) og \(F = m \cdot \frac{4\pi^2r}{T^2}\).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Anders Einar Arntzen

Her er den kraften som holder satelitter på plass. Sentripetalkraften. Men hva heter den kraften som er sentipetalkraftens motkraft, altså den kraften som prøver å trekke satelittene vekk fra jorda? (Man kan kanskje si den kraften som går over til sentrifugalkraft når snora på en slynge ryker.)

svarte Øyvind Grøn

Hei Anders Einar! Motkraften er gravitasjonskraften satellitten trekker på jorda med. Dette betyr at satellitten og jorda går i bane rundt det felles massesenteret. Siden jordas masse er så stor og satellittens så liten, får jorda ikke noen merkbar bevegelse i denne situasjonen, og det felles massesenteret ligger langt inne i jorda. Vennlig hilsen Øyvind

svarte Anders Einar Arntzen

Takk, for klart svar. På karusell blir det da slik at søylen på karusellen går ned mot jordens senter og en gutt på karusellen i fart vil kunne forårsake at karusellen (og bakken) beskriver små sirkler. Veldig små. . Gamle misforståelser gjennom 50 år tar tid å korrigere. Men nå sitter det. Fint.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg