Sentripetalkraften

Når objekt P beveger seg i en sirkulær bane, må det virke en konstant kraft f mot sentrum av sirkelen for å overvinne tregheten til P, som uten eksterne krefter ville gjøre at P fortsetter langs hastigheten sin v. Denne kraften kalles en sentripetalkraft.

Fra ett perspektiv som roterer og beveger seg med P vil det tilsynelatende være en kraft s som motvirker sentripetalkraften, og dette er sentrifugalkraften.

Sentripetalkraften
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Sentripetalkraft er den kraften som virker vinkelrett på hastigheten i den retningen banen krummer, når et legeme beveger seg langs en krum bane. For eksempel er draget i en snor som slenges rundt horisontalt med et lodd i enden, en sentripetalkraft. Også friksjonen («veigrepet») som er nødvendig når en bil skal svinge er en sentripetalkraft. Sentripetalkraften som holder en satellitt i sin sirkelbane rundt Jorden, er den gravitasjonskraften som Jorden virker på satellitten med.

Faktaboks

Uttale
sentripetˈalkraft

Et legeme som beveger seg i en horisontal, sirkelformet bane med konstant fart, er påvirket av en sentripetalkraft \[F = m \cdot \frac{v^2}{r}\]

Her er m legemets masse, v dets fart og r banens radius. Er omløpstiden T, blir \(v = \frac{2\pi r}{T}\) og \(F = m \cdot \frac{4\pi^2r}{T^2}\).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg