. Begrenset gjenbruk

. Begrenset gjenbruk

. Begrenset gjenbruk

Sentripetalkraft er den kraften som virker innover mot krumningssenteret når et legeme er i bevegelse i en krum bane. Draget i en snor som slenges rundt horisontalt med et lodd i enden, er en sentripetalkraft, likeså friksjonen («veigrepet») som er nødvendig når en bil skal svinge. Sentripetalkraften som holder en satellitt i sin sirkelbane rundt Jorden, er den gravitasjonskraften som Jorden virker på satellitten med.

Et legeme som beveger seg i en horisontal, sirkelformet bane med konstant fart, er påvirket av en sentripetalkraft \[F = m \cdot \frac{v^2}{r}\]

Her er m legemets masse, v dets fart og r banens radius. Er omløpstiden T, blir \(v = \frac{2\pi r}{T}\) og \(F = m \cdot \frac{4\pi^2r}{T^2}\).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. november 2017 skrev Anders Einar Arntzen

Her er den kraften som holder satelitter på plass. Sentripetalkraften. Men hva heter den kraften som er sentipetalkraftens motkraft, altså den kraften som prøver å trekke satelittene vekk fra jorda? (Man kan kanskje si den kraften som går over til sentrifugalkraft når snora på en slynge ryker.)

6. november 2017 svarte Øyvind Grøn

Hei Anders Einar!
Motkraften er gravitasjonskraften satellitten trekker på jorda med. Dette betyr at satellitten og jorda går i bane rundt det felles massesenteret. Siden jordas masse er så stor og satellittens så liten, får jorda ikke noen merkbar bevegelse i denne situasjonen, og det felles massesenteret ligger langt inne i jorda.
Vennlig hilsen
Øyvind

7. november 2017 svarte Anders Einar Arntzen

Takk, for klart svar. På karusell blir det da slik at søylen på karusellen går ned mot jordens senter og en gutt på karusellen i fart vil kunne forårsake at karusellen (og bakken) beskriver små sirkler. Veldig små. . Gamle misforståelser gjennom 50 år tar tid å korrigere. Men nå sitter det.
Fint.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.