Sekstallskoraller, sekstallskoraller (Hexacorallia eller Zoantharia) er en underklasse av koralldyr (Anthozoa). De kjennetegnes ved at tallet på septer i kroppen og fangarmer (tentakler) er et multiplum av seks. Mange arter har et hardt kalkskjelett, men det mangler hos solitære arter, som lever enkeltvis. Til de siste hører blant annet sjøanemonene. De skilles ut som en egen orden (orden Actinaria)

De revdannende steinkorallene, som høre til orden Scleractinia, er eksempler på arter med kraftig kalkskjelett. De siste finnes i våre farvann, og de tropiske korallrev er bygget opp av steinkoraller. Sekstallskorallene er meget tallrike på verdensbasis, og deles i seks ordener.

Orden Anthipatharia hører også til sekstallskorallene. De kalles ofte tornkoraller eller svartkoraller. De danner tornete, busklignende, fastsittende kolonier. Skjelettet er dannet av et hornlignende stoff med pigger. Polyppene har seks tentakler som ikke kan trekkes inn. I tidligere lærebøker ble denne orden plassert i en egen underklasse, men da de har sekstall regnes de like gjerne til sekstallskorallene. Hit hører arter i slekten Anthipates i Middelhavet, som blir brukt til smykker fordi de lett lat seg slipe og forme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.