Seigring er det at smeltede metaller eller legeringer anrikes med løste stoffer under størkning.

Seigring er som regel uønsket og skyldes at legeringselementer eller forurensninger som regel er mindre løselige i fast enn i flytende tilstand. Forhøyede konsentrasjoner finnes derfor i de områder som har størknet sist, vanligvis i midten av støpte blokker eller artikler (normal blokkseigring eller makroseigring).

Konsentrasjonsforskjeller innen de enkelte korn kalles mikroseigring eller krystallseigring. Graden av seigring beror på løselighetsforholdene i vedkommende system, som angis i tilstandsdiagrammer, og av størkningshastigheten.

Omvendt seigring oppstår når anrikede restsmelter med relativt lavere smeltepunkt flyter inn i hulrom dannet ved at tidligere størknet materiale trekker seg sammen.

For å oppheve virkningene av seigring foretas ofte en varmebehandling ved høy temperatur (homogenisering) hvor diffusjon fører til reduserte konsentrasjonsforskjeller.

Bevisst bruk av seigring for separasjon har man i den eldste formen for raffinering av råbly ved smelting på en skråttstilt seigringsherd.

I moderne framstilling av meget rene metaller anvendes sonesmelting, for eksempel for halvlederformål

 

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.