science fiction - tegneserier

De første science fiction-tegneseriene kom med de amerikanske spenningsserienes gjennombrudd omkring 1930. Først ute var Richard Calkins og Philip Nowlan med romeventyret Buck Rogers in the Year 2429 AD (fra 1929), fulgt av bl.a. Alexander Raymonds Flash Gordon (Lyn Gordon, fra 1934). En ny type science fiction-helter, superheltene, gjorde sitt inntog med Superman i 1938 og Captain Marvel i 1940. Disse heltene, som gjerne hadde sin bakgrunn på fremmede kloder, ble utstyrt med overnaturlig styrke og evne til å fly gjennom luften. Superheltseriene ble etter hvert en av de dominerende sjangrene innenfor amerikanske tegneserier. En ny generasjon superhelter, anført av The Fantastic Four, gjorde sitt inntog tidlig i 1960-årene. Vi fikk en ny type superhelter, med «menneskelige» egenskaper og nevroser. Blant disse er Spiderman (Edderkoppen, fra 1962). I en annen gate ligger Vaughn Bodés underlige serier, som er en blanding av science fiction og fantasy. Innslag av science fiction finnes også i nyere amerikanske serier som Neil Gaimans Sandman.

I Europa har science fiction særlig spilt en rolle i de franskspråklige seriene siden 1962, da Jean-Claude Forest introduserte Barbarella. Den trolig mest populære europeiske science fiction-serien er Pierre Christin og Jean-Claude Mézières' Valérian (Linda og Valentin, fra 1970), om to agenter som reiser i tid og rom. Claude Auclair stod bak tegneserieromanen Simon du Fleuve (Simon fra floden, 1983), og Jean Giraud har siden 1970-årene laget en rekke til dels eksperimentelle science fiction-serier under pseudonymet Moebius. Andre franskspråklige serietegnere innen sjangeren er Enki Bilal, Jacques Tardi og Philippe Druillet. Blant tegnere utenfor det franskspråklige området som har laget science fiction, kan nevnes spanierne Juan Giménez og Miguelanxo Prado. Også Japan har en omfattende produksjon av science fiction-serier.

Det er laget relativt få norske science fiction-serier, selv om den første, Reisen til Ken av Arent Christensen og Christian Haugen, kom allerede i 1933. Åtte år senere kom Ingeniør Knut Berg på eventyr av Jostein Øvrelid og Hallvard Sandnes. Siden 1970-årene er det sporadisk laget serier med science fiction-preg i Norge, men sjangeren fikk et oppsving i 2010-årene med Sigbjørn Lilleengs Generator (2012) og Mellom planetene (2016), Kristian Hammerstads Trigrammaton (2016) og Flu Hartbergs Moderator (2016) .

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg