Sbrinz er en hard ost av rå kumelk tilvirket i det sentrale Sveits rundt byen Luzern. Kun 26 små ysterier har lov å yste osten som det blir tilvirket i underkant av 2 000 tonn av per år. Cirka 10 prosent eksporteres.
Faktaboks
- Etymologi
-
Navn etter byen Brienz hvor den opprinnelig ble omsatt
Osten nevnes første gang som sbrinz i 1530, men det hevdes at den skal være mye eldre.
Sbrinz må modnes i minimum 18 måneder, hvorav de første 12 månedene må være innenfor området hvor den tilvirkes. Mest vanlig salgsvare er modnet 18 måneder, 24 måneder og 30 måneder, selv om eldre eksemplar også forekommer.
Hvert ostehjul veier rundt 40 kilo. Osten har en hard og uspiselig skorpe. Fargen er blekgul. Den ystes av helmelk og har et fettinnhold i tørrstoffet på 45 prosent.
Sbrinz har hatt EUs beskyttede opprinnelsesbetegnelse, AOP, siden 2002.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.