Sbrinz er en hard ost av rå kumelk tilvirket i det sentrale Sveits rundt byen Luzern. Kun 32 små ysterier har lov å yste osten som det blir tilvirket i underkant av 2 000 tonn av per år. Cirka 10 prosent eksporteres.

Osten nevnes første gang som sbrinz i 1530, men det hevdes at den skal være mye eldre.

Sbrinz må modnes i minimum 18 måneder, hvorav de første 12 månedene må være innenfor området hvor den tilvirkes. Mest vanlig salgsvare er modnet 18 måneder, 24 måneder og 30 måneder, selv om eldre eksemplar også forekommer.

Hvert ostehjul veier rundt 40 kilo. Osten har en hard og uspiselig skorpe. Fargen er blekgul. Osten ystes av helmelk og har et fettinnhold i tørrstoffet på 45 prosent.

Sbrinz har hatt EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse AOP siden 2002.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.