satellittmottaker

Satellittmottaker.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Satellittmottaker er utstyr for å fange opp TV-signalet fra en satellitt og omforme dette slik at det kan sendes inn på en vanlig fjernsynsmottaker. Den består av en utendørsenhet og en innendørsenhet.

Faktaboks

Uttale
satellˈittmottaker

Utendørsenheten

Utendørsenheten omfatter en parabolantenne og en forsterker med lav egenstøy, slik at man kan motta svake signaler. Signalene, som ligger i mikrobølgeområdet gjerne rundt 11 GHz, blir konvertert ned til omtrent 1 GHz, primært for å få mindre dempning i nedføringskabelen.

Innendørsenheten

Kanalvelgeren i innendørsenheten velger ønsket kanal og konverterer signalet til en ny mellomfrekvens på 70 MHz. Mottakeren er nå avstemt til den aktuelle satellitt-transponderen. I demodulatoren gjenvinnes lyd og bilde i form av et videosignal, også kalt basisbåndsignalet. Dersom TV-apparatet har egen videoinngang, kan signalet sendes direkte inn på denne inngangen. Ellers må basisbåndsignalet omvandles til et standard TV-format i VHF- eller UHF-båndet. Dette gjøres i en remodulator, og utgangen fra remodulatoren kan kobles direkte til TV-ens antenneinngang. Årsaken til at en først må demodulere til basisbånd og så remodulere, er at satellittsignalet er modulert på en annen måte enn ved jordbunden kringkasting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg