satellittmottaker

Satellittmottaker.

Av /Store norske leksikon ※.

Satellittmottaker er utstyr for å fange opp TV-signalet fra en satellitt og omforme dette slik at det kan sendes inn på en vanlig fjernsynsmottaker. Den består av en utendørsenhet og en innendørsenhet.

Faktaboks

uttale:
satellˈittmottaker

Utendørsenheten

Utendørsenheten omfatter en parabolantenne og en forsterker med lav egenstøy, slik at man kan motta svake signaler. Signalene, som ligger i mikrobølgeområdet gjerne rundt 11 GHz, blir konvertert ned til omtrent 1 GHz, primært for å få mindre dempning i nedføringskabelen.

Innendørsenheten

Kanalvelgeren i innendørsenheten velger ønsket kanal og konverterer signalet til en ny mellomfrekvens på 70 MHz. Mottakeren er nå avstemt til den aktuelle satellitt-transponderen. I demodulatoren gjenvinnes lyd og bilde i form av et videosignal, også kalt basisbåndsignalet. Dersom TV-apparatet har egen videoinngang, kan signalet sendes direkte inn på denne inngangen. Ellers må basisbåndsignalet omvandles til et standard TV-format i VHF- eller UHF-båndet. Dette gjøres i en remodulator, og utgangen fra remodulatoren kan kobles direkte til TV-ens antenneinngang. Årsaken til at en først må demodulere til basisbånd og så remodulere, er at satellittsignalet er modulert på en annen måte enn ved jordbunden kringkasting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg