satelittbilde (meteorologi)

Artikkelstart

Begrepet satellittbilde blir vanligvis brukt om satellittinformasjon som er basert på optiske sensorer. Det vil si sensorer som observerer elektromagnetisk stråling i den synlige eller infrarøde delen av det elektromagnetiske spekteret. Det brukes imidlertid også for eksempel om tolkning av bilder basert på mikrobølgeinformasjon, slik som for eksempel «Synthetic Aperature Radar» (SAR). For at informasjonen fra den satellittbaserte sensoren skal kunne tolkes som et bilde må sensoren sette sammen informasjonen slik at den er kontinuerlig i rommet, slik at den kan oppfattes som et «bilde».

Dybdestoff

Beskrivelsen som er gitt her er basert på informasjonen som er tilgjengelig på den geostasjonære satellitten MSG som opereres av EUMETSAT. Denne har et bildedannende instrument som observerer elektromagnetisk stråling i 12 kanaler plassert i den synlige delen, den nær infrarøde delen og den infrarøde delen av det elektromagnetiske spekteret.

Med 12 kanaler til disposisjon, er det en hel vitenskap å sette sammen kanaler til falske fargebilder. En vanlig kombinasjon er kanal 3,2 og 1. Dette gir ganske likt fargespekter i forhold til hva et vanlig bilde gir.

Et RGB-bilde lages ved å kombinere data fra tre ulike bølgelengdeområder. Hvert bølgelengdeområde får hver sin farge (rød, grønn og blå) før dataene settes sammen til et bilde. Dersom sola står høyt på himmelen blir mye lys reflektert fra atmosfæren. Det er da vanlig å lage RGB bilder av to VIS kanaler (1 og 2) og en IR kanal (4). Dette gir de bildene som lettest kan sammenlignes med de fargene vi kjenner fra virkeligheten.

Når solen går under horisonten forsvinner mye av informasjonen fra den synlige og nær infrarøde delen av dataene. Etter solnedgang kombineres bare IR kanaler. Disse bildene kalles RGB(345) og er satt sammen av kanal (3, 4 og 5). Disse bildene kan i store trekk tolkes som IR bilder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Aksel-Johan Hegrem

I setningen "Et RBG-bilde lages ved å kombinere data fra tre ulike bølgelengdeområder." skal det vel være RGB?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg