Det norske solistkor
Det er vanlig at et kor synger flerstemmig, ofte med tre, fire eller fem forskjellige stemmer. Når koret synger flerstemmig, er sangerne delt inn i grupper basert på stemmetype og hvilket toneomfang den enkelte behersker.
Det norske solistkor
Av .

Sangstemmen er artikulert lyd som dannes når stemmebåndene settes i svingninger og det går luft mellom dem.

Stemmen produseres ved at stemmebåndene strammes ved hjelp av musklene i strupehodet. Åpningen mellom de to stramme stemmebåndene kalles stemmespalten. For at lyden skal produseres må det presses luft fra de nedre luftveiene gjennom stemmespalten.

Tonehøyden

Tonehøyden på den lyden som frembringes, er avhengig dels av stemmebåndenes lengde og dels av spenningstilstanden i stemmebåndene. Båndene er lengre hos menn enn hos kvinner, og lengre hos voksne enn hos barn. Musklene i strupehodet kan regulere spenningen i stemmebåndene.

Tonestyrken

Tonestyrken, det vil si stemmestyrken, er avhengig av trykket man presser luften gjennom stemmespalten med.

Stemmens karakter

Svelget, strupen, nesehulen, bihulene og munnhulen har stor betydning for stemmens karakter, fordi de virker som resonansrom. Styringen av stemmen foregår delvis som en refleks via hørselen.

Sangteknikk

Sangteknikk handler om å bruke stemmen på en måte som oppleves riktig i forhold til den sjangeren man uttrykker seg innenfor. Det kan handle om finne et dypere toneleie, få mer klang på stemmen eller finne sitt særegne uttrykk. Dette innebærer kunnskap om pusteteknikk, stemmestøtte og stemmens fysiologi.

Det finnes mange forskjellige skoleretninger innen sangpedagogikken og flere måter å betegne stemmebruken på.

Stemmefag

Innenfor klassisk sangkunst deles sangstemmene inn i stemmefag:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg