sandrev

Artikkelstart

Sandrev er en art i hundefamilien. Det er en temmelig liten art i reveslekten Vulpes. Den er tilpasset et liv i svært tørre omgivelser – ørkener.

Faktaboks

Også kjent som

Vulpes rueppellii

Beskrivelse

Sandreven har kroppslengde 40-55 cm, halelengde 25-38 cm og veier 1,1-2,3 kg. Ørene er lange og store. Pelsen varierer i farge fra blekt sandfarget til grålig eller endog rødlig, buken er lysere. Halen er buskete med hvit haletipp. Sandreven har svarte streker på snuten. Pelsen er fin og myk, tykkere om vinteren enn om sommeren.

Levevis

Sandreven lever i ørken, både i områder med sand og i steinete områder. Både nedbør og vegetasjon er sparsommelige, reven klarer seg i ørkner som er uten vann å drikke. Sandreven er en alteter, men den spiser temmelig mye virvelløse dyr. Den spiser også smågnagere, øgler, slanger, fugler og frukt, alt etter hva som er tilgjengelig. Den jakter alene og er nattaktiv. Dagen tilbringes i et hi under bakken.

Voksne lever i monogame par, men grupper bestående av 3-15 rever er rapportert. Slike grupper kan være et resultat av begrensede muligheter til å grave hi, slik at det kan være flere hi på et lite område. Hannen har større leveområder enn hunnen, opptil 69 km2 er kjent.

Drektighetstiden er 7-8 uker og det er kun 2-3 valper i kullet. Sandreven er temmelig sky og flykter raskt fra hiet dersom den føler seg truet. Den bytter ofte hi, antakelig for å unngå rovdyr. Inne i hiet kan temperaturen være 15 °C lavere enn utenfor.

Utbredelse

Sandreven finnes i spredte bestander mellom Marokko og Pakistan, således både i Sahara og på den arabiske halvøy. Tettheten er vanligvis lav. I enkelte land er den freda, i andre blir den fortsatt jakta på. Habitatødeleggelse, jakt og bruk av giftåte er de største truslene. I noen regioner øker bestanden av rødrev, en direkte konkurrent til den mye mindre sandreven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg