Sanddollarer tar til seg næring ved at de produserer et slim som organiske partikler fra vannet fester seg til. Langs Nord-Amerikas stillehavskyst kan man finne forekomster med tusenvis av dem tett sammenpakket på sandbunnen, mange stående på høykant for å effektivisere næringsopptaket.

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Sanddollar, hører til sjøpiggsvin innen orden Clypeasteroida.  Den omfatter mange arter, bl.a. i slekten Clypeaster, som kalles Sea buiscuits (sjøkjeks). De typiske sanddollars hører til slektene Dendraster og Echinarachnius. Dette er uregelmessige sjøpiggsvin som finnes i mengder på sandbunn på Nord-Amerikas stillehavskyst.

Disse artene er svært flattrykte, som en dollarmynt, og har en diameter på opptil 10 cm. Som andre pigghuder har de femtallig symmetri. Skallet er fast og tett besatt med pigger. Med sin flate form kan de grave seg gjennom bunnen.

Orden Clypeasteroida har ikke representanter i Norge, men har stor utbredelse på verdensbasis, foruten i Nord-Amerika også i Syd-Afrika og New Zealand. De kalles av og til  ekte sanddollar, fordi det også finnes arter innen andre ordener som kalles sanddollar.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.