Samvirke er økonomisk virksomhet organisert i foreninger med det formål å fremme medlemmenes forbruksmessige eller yrkesmessige interesser.

Faktaboks

Også kjent som

kooperasjon

Et forbrukersamvirke driver innkjøp og produksjon av varer for medlemmers regning, et produsentsamvirke selger varer medlemmene produserer. Andre former er kredittsamvirke og boligsamvirke. Et eksempel på det sistnevnte er et boligbyggelag.

Samvirkeprinsippene har fått omfattende utbredelse når det gjelder produksjon, særlig blant jordbrukere og fiskere, kredittorganisasjoner, boligbygging med mer.

Se egne artikler om boligkooperasjon, fiskersamvirket, landbrukssamvirket, samvirkelag og Coop.

Samvirke oppsto i Storbritannia på midten av 1800-tallet som en bevegelse til bedring av forbrukernes kår gjennom organisering av felles innkjøp av varer.

Til de kjente talsmennene for bevegelsen hører Robert Owen, Louis Blanc, Ferdinand Lassalle, Charles Gide og T. H. Aschehoug.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg