Sammenstillingsprinsippet er innen regnskapsfaget et prinsipp som dreier seg om å få til en fornuftig sammenstilling av inntekter og kostnader. Prinsippet anses som grunnleggende for å kunne framvise verdiskapningen i en periode best mulig. I privat sektor er det normalt å starte med å registrere inntektstransaksjoner. Kostnadene som har medgått (til å generere inntektene) må deretter sammenstilles med sine respektive inntekter. Differansen vil da bli periodens økonomiske resultat.

I offentlig sektor forekommer det at sammenstillingsprinsippet vurderes på motsatt måte, og gir opphavet til det som er kalt for «motsatt sammenstillingsprinsipp». En viktig grunn til det er at offentlig sektor er tjenesteproduserende. En sentral oppgave for regnskapet blir derfor å vise hva det koster å produsere ulike offentlige tjenester. I tillegg er det en del av offentlig sektors aktiviteter som har lite eller intet av eksterne inntekter. Det blir derfor mer naturlig å starte regnskapsføringen med resultatføring av kostnadstransaksjoner, og deretter blir inntektene som knytter seg til den aktuelle aktiviteten/tjenesteproduksjonen sammenstilt med de regnskapsførte kostnadene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg