sameiebrøk

Artikkelstart

Sameiebrøk er et forholdstall som gir uttrykk for seksjonseierens forholdsmessige eierandel et eierseksjonssameie. Begrepet er definert i eierseksjonsloven § 4 bokstav i.

Sameiebrøken gir uttrykk for et kjernepunkt i hele eierseksjonsmodellen, nemlig den enkelte seksjonseierens økonomiske interesse og deltakelse i eierseksjonssameiet. Brøken har betydning for fordelingen av felleskostnader og fellesinntekter, for ansvaret utad og for stemmeretten i sameier med næringsseksjoner. Ved salg av hele eiendommen eller annen oppløsning av eierseksjonssameiet, vil sameiebrøken også måtte legges til grunn for fordelingen av verdiene.

Eierseksjonsloven sier ingenting om hvordan sameiebrøken skal fastsettes. Det vanlige er imidlertid at brøken fastsettes enten ut fra det innbyrdes forholdet mellom seksjonenes størrelse eller verdi, eller som en kombinasjon av disse. Brøken bør også gjenspeile dette innbyrdes forholdet.

Når eierforholdet skal fastsettes til en brøk, er det ikke anledning til å bruke prosentsatser i stedet.

Dersom sameiebrøken er fastsatt vilkårlig, og dette fører til et klart urimelig resultat, vil avtaleloven § 36 kunne påberopes for å kreve at sameiebrøken settes til side.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg