Samboerkontrakt er et dokument som forteller hvilke rettigheter og plikter som består mellom samboere og hvordan de skal forholde seg dersom samboerskapet blir oppløst.
Faktaboks
- Også kjent som
-
samboeravtale
Det er ingen lov som spesielt regulerer de økonomiske forhold mellom samboere, men både loven om sameie og husstandsfellesskapsloven kan komme til anvendelse og regulere enkelte sider av samboerforholdet.
Ekteskapsloven kommer ikke til anvendelse på et samboerforhold. Det er imidlertid full adgang for samboere til å opprette en samboerkontrakt som vil være bindende for partene. Hele eller deler av avtalen kan likevel settes til side dersom den strider mot avtalelovens regler.
En samboerkontrakt bør avklare alt som gjelder eierforhold, gjeldsforpliktelser, forpliktelser partene har ovenfor hverandre og hvordan en deling skal foretas ved et eventuelt samlivsbrudd. Det anbefales at det opprettes en skriftlig samboerkontrakt. På denne måten kan man forebygge rettslige konflikter dersom forholdet opphører. Muntlige avtaler er i prinsippet like gyldige og bindende som skriftlige, men problemet i ettertid vil ofte være å bevise hva som ble avtalt muntlig.
Det kan være fornuftig å søke juridisk bistand ved inngåelse av samboeravtale. Begge parter bør ha en kopi av kontrakten. Selve kontrakten bør oppbevares på et trygt sted, fysisk eller digitalt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.