Samboerkontrakt er en avtale som inngås mellom to samboere. Det er opp til samboerne å bestemme innholdet av avtalen. En samboerkontrakt vil ofte regulere hvilke økonomiske rettigheter og plikter som består mellom samboerne og hvordan de skal forholde seg dersom samboerskapet blir oppløst. Et slikt dokument kan ha bestemmelser om hvem av samboeren som eier eiendeler som samboerne har brukt eller anskaffet sammen og bestemmelser om hvordan disse eiendelene skal fordeles om samboerskapet opphører. En samboerkontrakt kan også ha bestemmelser om utgiftsfordeling og gjeldsansvar.

Faktaboks

Også kjent som

samboeravtale

En samboerkontrakt bør være skriftlig. Muntlige avtaler er like bindende som skriftlige, men det kan være å bevise hva som er avtalt muntlig. En samboeravtale kan settes tilside eller endres dersom den er urimelig, jf. avtaleloven § 36.

Det er ingen lov som spesielt regulerer de økonomiske forholdene mellom samboere, men både lov om sameige og husstandsfellesskapsloven kan komme til anvendelse.

Samboere kan etter ulovfestet rett bli eiere av felles bolig mv. som følge av indirekte bidrag underveis i samlivet. Indirekte bidrag kan være omsorg for yngre barn, arbeid i hjemmet og betaling av felles forbruksutgifter. Samboere kan etter ulovfestet rett også få rett til vederlag etter endt samliv. Vederlag er en økonomisk kompensasjon som kan avtales mellom partene eller fastsettes av domstolene.

Regjeringen oppnevnte i 2023 et offentlig utvalg som skal utrede behovet for en fravikelig samboerlov eller en fravikelig samboerlovgivning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg