saltskje

To saltskjeer i saltkar. Den største til høyre (9,5 cm lang) ble laget omkring midten av 1800-tallet og har en lødighet på 13 ½, det vil si 843 tusendeler rent sølv. Den minste er fra begynnelsen av 1900-tallet og er merket 830 S
Lisens: Gjengitt med tillatelse

En saltskje er en liten skje som brukes til å ta salt eller krydder med fra et saltkar. Innholdet i skjeen drysses så på maten.

Materialer og form

Saltskjeer kan lages av ulike typer materialer som tre, horn, bein, sølv eller rustfritt stål. Noen skjeer har samme form som spiseskjeer. Andre har et rundt blad eller er formet som en spade. Skaftet på saltskjeene av sølv har fulgt de samme stilretninger som spiseskjeene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fossberg, Jorunn (1974). Norske sølvskjeer, C. Huitfeldt Forlag
  • Østby, Jon Birger (1983). Nomenklatur for spise- og serveringsbestikk. Med tegninger av Torill Sand, Norske Kunst- og Kulturhistoriske Museer

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg