saltkraft

Artikkelstart

Saltkraft er en fornybar energikilde basert på utnyttelse av det osmotiske trykket mellom ferskvann og saltvann. Saltkraft er ennå ikke er utnyttet kommersielt, men vil kunne tas i bruk på sikt dersom prisen blir konkurransedyktig i markedet.

Verdens første saltkraftverk åpnet på Tofte i Buskerud i 2009. Verket, som var et pilotanlegg, ble nedlagt i 2014. Byggherre Statkraft høstet verdifull kunnskap på prosjektet.

Virkemåte

Ved å føre saltvann inn i et kammer, atskilt med en tynn membran fra ferskvann i et annet kammer, vil det oppstå et overtrykk på saltvannsiden. Overtrykket oppstår ved at bare vann, og ikke salt, kan vandre gjennom membranen. Dette kalles trykkretardert osmose.

I en kontinuerlig prosess vil overtrykket drive vannturbiner som produserer elektrisk energi på samme måte som i annen vannkraftproduksjon. Hovedutfordringen har vært å lage en membran som er effektiv nok.

Energipotensiale

Ifølge beregninger Statkraft har foretatt, har saltkraft et globalt potensial på 1600–1700 TWh årlig. Dette er like mye som EUs samlede kraftproduksjon i 2008. I Norge har man beregnet at det er et potensial på 12 TWh årlig. Dette er ca. 10 % av landets totale elektrisitetsproduksjon i dag.

I praksis vil slike kraftverk kunne bygges ved elvemunninger, men brakkvannsområder som elvedeltaer og elveos er aller best egnet. Det finnes til sammen 128 større brakkvannsdeltaer i Norge. Dette er en særlig verdifull naturtype som er rik på arter, har høy biologisk produksjon og er viktige hekke- og trekkområder for vann- og vadefugler. Få andre naturtyper har i større grad blitt utnyttet og ødelagt i Norge, og eksempler på urørte delta er derfor få, spesielt i Sør-Norge. Dette er noe utbyggere av eventuelle saltkraftverk må ta hensyn til, slik at det biologiske mangfoldet ikke blir negativt påvirket i for stor grad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg