Saltkraft, fornybar energikilde basert på utnyttelse av det osmotiske trykket mellom ferskvann og saltvann. Saltkraft er ennå ikke er utnyttet kommersielt, men vil  kunne tas i bruk på sikt dersom prisen blir konkurransedyktig i markedet.

Verdens første saltkraftverk åpnet på Tofte i Buskerud i 2009. Verket, som var et pilotanlegg, ble nedlagt i 2014. Byggherre Statkraft høstet verdifull kunnskap på prosjektet. 

Ved å føre saltvann inn i et kammer, atskilt med en tynn membran fra ferskvann i et annet kammer, vil det oppstå et overtrykk på saltvannsiden. Overtrykket oppstår ved at bare vann, og ikke salt, kan vandre gjennom membranen. Dette kalles trykkretardert osmose.

I en kontinuerlig prosess vil overtrykket drive vannturbiner som produserer elektrisk energi på samme måte som i annen vannkraftproduksjon. Hovedutfordringen har vært å lage en membran som er effektiv nok.

Ifølge beregninger Statkraft har foretatt, har saltkraft et globalt potensial på 1600–1700 TWh årlig. Dette er like mye som EUs samlede kraftproduksjon i 2008. I Norge har man beregnet at det er et potensial på 12 TWh årlig. Dette er ca. 10 % av landets totale elektrisitetsproduksjon i dag.

I praksis vil slike kraftverk kunne bygges ved elvemunninger, men brakkvannsområder som elvedeltaer og elveos er aller best egnet. Det finnes til sammen 128 større brakkvannsdeltaer i Norge. Dette er en særlig verdifull naturtype som er rik på arter, har høy biologisk produksjon og er viktige hekke- og trekkområder for vann- og vadefugler. Få andre naturtyper har i større grad blitt utnyttet og ødelagt i Norge, og eksempler på urørte delta er derfor få, spesielt i Sør-Norge. Dette er noe utbyggere av eventuelle saltkraftverk må ta hensyn til, slik at det biologiske mangfoldet ikke blir negativt påvirket i for stor grad.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.