Salers er en fast, hvit kumelksost som ystes av rå melk fra salers- og montbéliardkyr i Auvergne i Frankrike.

Osten produseres i departementene Aveyron, Cantal og Puy-de-Dôme. Den kan bare ystes på setrer og i perioden mellom 15. april og 15. november, og kun av melk fra egen buskap. Setrene må ligge minimum 850 meter over havet. Resten av året brukes melken til ysting av osten cantal.

Salers formes som hjul på om lag 40 kilo og modnes i minimum tre måneder. Den danner naturlig skorpe av mucor.

Salers de Buron Traditional er en variant som ystes i trekar, og kun av melk fra salerskyr.

Osten har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1961, og tilsvarende beskyttelse fra EU, AOP, siden 1996.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.