Salers er en fast, hvit kumelksost som ystes av rå melk fra salers- og montbéliardekyr i Auvergne i Frankrike.

Osten produseres i departementene Aveyron, Cantal og Puy-de-Dôme. Den kan bare ystessetrer i perioden mellom 15. april og 15. november og kun av melk fra egen buskap. Setrene må ligge minimum 850 meter over havet. Resten av året brukes melken til ysting av osten cantal.

Salers formes som hjul på om lag 40 kilo og modnes i minimum tre måneder. Den danner naturlig skorpe av mucor.

Salers de Buron Traditional ofte benevnt salers tradition er en variant som ystes i trekar og kun av melk fra salerskyr.

Osten har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1961 og tilsvarende beskyttelse fra EU, AOP, siden 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg