salep

Salep er et mel laget av rotknoller av noen orkidéarter, særlig arter i slekta Orchis (blant annet vårmarihånd). Salep brukes i ulike drikker, kaker og desserter og er mest utbredt i Tyrkia og områder som tidligere var del av Det osmanske riket.

Faktaboks

Også kjent som
salepp

Bruken av salep er særlig stor i en varm drikk som lages med vann eller melk og som er populær i den kalde årstida i Tyrkia og Midt-Østen. Fram til kaffe og te ble vanlig i Vest-Europa hadde drikken også en viss utbredelse her. I Tyrkia brukes salep også i produksjon av såkalt tyrkisk iskrem, dondurma.

Det anslås at det i Tyrkia alene årlig produseres rundt tretti tonn salep og siden det trengs inntil 4000 knoller for å produsere én kilo, fører dette til omfattende beskatning av naturen. Orkidéer er vanskelige å dyrke og det har ikke lykkes å dyrke de artene som brukes til salep. Den seinere tidas økte etterspørsel etter salep har gjort at flere arter av orkidéer står i fare for å bli utrydda i områdene der de høstes.

Ordet salep kommer fra et arabisk ord for orkidé. Ordet har også gitt norsk navn til en orkidéart, salepsrot.

Arrowrot kalles også vestindisk salep.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Pain, S. 2017. Sweet salvation: Stopping orchids from being eaten to extinction, New Scientist, 3. mai 2017. (nett: www.newscientist.com)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg