Salep er et mel laget av rotknoller av noen orkidéarter, særlig arter i slekta Orchis (blant annet vårmarihånd). Salep brukes i ulike drikker, kaker og desserter og er mest utbredt i Tyrkia og områder som tidligere var del av Det osmanske riket.

Faktaboks

Også kjent som
salepp

Bruken av salep er særlig stor i en varm drikk som lages med vann eller melk og som er populær i den kalde årstida i Tyrkia og Midtøsten. Fram til kaffe og te ble vanlig i Vest-Europa hadde drikken også en viss utbredelse her. I Tyrkia brukes salep også i produksjon av såkalt tyrkisk iskrem, dondurma.

Det anslås at det i Tyrkia alene årlig produseres rundt tretti tonn salep og siden det trengs inntil 4000 knoller for å produsere én kilo, fører dette til omfattende beskatning av naturen. Orkidéer er vanskelige å dyrke og det har ikke lykkes å dyrke de artene som brukes til salep. Den seinere tidas økte etterspørsel etter salep har gjort at flere arter av orkidéer står i fare for å bli utrydda i områdene der de høstes.

Ordet salep kommer fra et arabisk ord for orkidé. Ordet har også gitt norsk navn til en orkidéart, salepsrot.

Arrowrot kalles også vestindisk salep.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Pain, S. 2017. Sweet salvation: Stopping orchids from being eaten to extinction, New Scientist, 3. mai 2017. (nett: www.newscientist.com)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg