salanganer

Glanssalangan, Collocalia esculenta, på øya Bali i Indonesia.

Artikkelstart

Salanganer er en gruppe fugler innenfor seilerfamilien, som lever i Sørøst-Asia og Australia. Av utseende ligner de en del på den norske slektningen tårnseiler.

Faktaboks

Uttale
salangˈaner
Også kjent som
Collocalia

Levevis

Glanssalanganer, Collocalia esculenta, ved reirene.

Salanganer har reirene i kolonier i mørke huler, hvor de i likhet med flaggermus benytter ekkoorientering. Reirene bygges av spytt og klistres fast til fjellveggene. De finnes i tre ulike fargevarianter, nemlig hvit, rødoransje og svart.

Bruk

Reirene til noen arter er spiselige og brukes som en delikatesse i deler av Asia. Mest kjent er reirene til reirsuppesalangan, Aerodramus fuciphagus. Spesielt i Kina er såkalte svaleredesupper populære og kostbare. Suppen inneholder kalium, kalsium og andre mineraler, og det sies at den er bra for huden, halsen og lungene. Litt mer spekulative effekter er at kjønnsdriften styrkes og aldring motvirkes. Det tar cirka 35 dager å bygge reirene, og det legges til rette for fuglene for å dekke den skyhøye etterspørselen etter svaleredesuppen. De røde reirene er mest ettertraktet, og rødfargen skyldes jern som stammer fra huleveggen der reiret er bygd.

Systematikk

Til salanganenene hører slektene Aerodramus, Collocalia, Hydrochous og Schoutedenapus. De omfatter til sammen rundt 30 arter.

Fuglene som brukes til å lage svaleredesuppe er altså ikke svaler, de er seilere (Apodidae), en fuglefamilie som igjen hører til ordenen seilerfugler (Apodiformes).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg