søyleordener

De tre klassiske greske søyleordenene samt en egyptisk og en kretisk søyle. Til høyre de tre klassiske greske søylenes kapitéler samt et romersk komposittkapitél.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Søyleordener er et begrep som betegner de ulike arkitekturstilene i klassisk arkitektur. Arkitekturstilene ordnes etter utformningen av kapitel og søyle i dorisk stil, jonisk stil og korintisk stil. Disse stilene kalles derfor også henholdsvis den doriske søyleorden, den joniske søyleorden og den korintiske søyleorden; begrepet orden anvendes her synonymt med stil.

Romerne tilføyde den toskanske orden og komposittkapitelet. Anvendelsen av disse fem søyleordener eller stiler ble systematisert på 1500-tallet av Sebastiano Serlio, deretter av Giacomo Barozzi da Vignola og så av Palladio, fulgt opp av Claude Perrault på 1600-tallet. Dessuten lanserte Philibert Delorme den franske orden og Robert Adam den britanniske orden. Det ble også lansert en amerikansk orden, men ingen av de slo an i forhold til de etablerte. Forsøkene på å skape nye søyleordener i tillegg til de gamle, understreker søylens betydning, særlig i klassisk arkitektur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg