sølvbuskfamilien

Sølvbusk, Elaeagnus commutata har blomster med kronbladlignende beger med fire fliker. De sølvfarga hårene på bladene er synlige, særlig på undersida av bladene. Hobro, Jylland, Danmark

Tindved vokser i store mengder ved utløpet av Gaula i Trøndelag. De oransje fruktene er svært rike på C-vitaminer. Leinøra naturreservat, Trøndelag.
Tindved ved Gaula
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Sølvbuskfamilien er en plantefamilie med om lag femti arter busker eller små trær. Familien har representanter i nordlige og arktiske strøk av Nord-Amerika og Europa i tillegg til Asia. Familien er også representert i Australia. Den eneste opprinnelige arten i Norge er tindved, og familien har tidligere vært kalt tindvedfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
tindvedfamilien
Vitenskapelig navn
Elaeagnaceae

Sølvbuskfamilien tilhører de tofrøbladete plantene, og artene er fordelt i tre slekter. Plantene har i de fleste tilfeller nitrogenfikserende bakterier i rotknoller.

Beskrivelse

Artene er busker eller små trær og mange arter er dekket av skjoldhår eller stjernehår som gir dem et rustbrunt eller sølvglinsende utseende. Bladene er hele med glatt bladkant og er som regel tett besatt med hår.

Blomstene er radiærsymmetriske og sitter en og en eller noen få sammen. Blomstene er oftest tokjønna, men enkjønna blomster forekommer hos noen arter og da sitter de på hver sine planter og disse artene er da særbu. Blomstene har to til seks kronbladlignende begerblad som er sammenvokst nederst. Kronblad mangler. Pollenbærerne er like mange som flikene på blomsten hos tokjønna blomster, men dobbelt så mange som flikene på hannlige blomster. Frukta er egentlig en liten nøtt (akene), men fordi underbegeret svulmer opp ligner frukta på et bær.

Utbredelse

Arter i familien finnes i arktiske og tempererte deler av Nord-Amerika, i tempererte deler av Europa og i Asia fra Tyrkia og Midtøsten til Kina og Japan. Familien finnes også i tropiske deler av Asia til Malaysia og finnes også i østlige deler av Australia, men familien mangler i nordlige deler av Asia.

Systematikk og slekter

Familiens nærmeste slektning er trollheggfamilien, og begge familiene plasseres i den store roseordenen (Rosales).

Den største slekta i familien er sølvbuskslekta med rundt 40 arter, de fleste opprinnelig forekommende i Asia, men flere arter er spredt til nye steder som følge av dyrking som prydvekster. Tindvedslekta har fem arter hvorav familiens eneste norske representant er én. Den siste slekta er den nordamerikanske Shepherdia med tre arter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sølvbuskfamilien
Elaeagnaceae
Artsdatabanken-ID
103200
GBIF-ID
2408

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg