Elaeagnus commutata

Sølvbusk, Elaeagnus commutata har blomster med kronbladlignende beger med fire fliker. De sølvfarga hårene på bladene er synlige, særlig på undersida av bladene. Hobro, Jylland, Danmark

Tindved ved Gaula
Tindved vokser i store mengder ved utløpet av Gaula i Trøndelag. De oransje fruktene er svært rike på C-vitaminer. Leinøra naturreservat, Trøndelag.
Tindved ved Gaula
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sølvbuskfamilien er en plantefamilie med om lag femti arter busker eller små trær. Familien har representanter i nordlige og arktiske strøk av Nord-Amerika og Europa i tillegg til Asia. Familien er også representert i Australia. Den eneste opprinnelige arten i Norge er tindved, og familien har tidligere vært kalt tindvedfamilien.

Faktaboks

Også kjent som
tindvedfamilien
Vitenskapelig navn
Elaeagnaceae

Sølvbuskfamilien tilhører de tofrøbladete plantene, og artene er fordelt i tre slekter. Plantene har i de fleste tilfeller nitrogenfikserende bakterier i rotknoller.

Beskrivelse

Artene er busker eller små trær og mange arter er dekket av skjoldhår eller stjernehår som gir dem et rustbrunt eller sølvglinsende utseende. Bladene er hele med glatt bladkant og er som regel tett besatt med hår.

Blomstene er radiærsymmetriske og sitter en og en eller noen få sammen. Blomstene er oftest tokjønna, men enkjønna blomster forekommer hos noen arter og da sitter de på hver sine planter og disse artene er da særbu. Blomstene har to til seks kronbladlignende begerblad som er sammenvokst nederst. Kronblad mangler. Pollenbærerne er like mange som flikene på blomsten hos tokjønna blomster, men dobbelt så mange som flikene på hannlige blomster. Frukta er egentlig en liten nøtt (akene), men fordi underbegeret svulmer opp ligner frukta på et bær.

Utbredelse

Arter i familien finnes i arktiske og tempererte deler av Nord-Amerika, i tempererte deler av Europa og i Asia fra Tyrkia og Midtøsten til Kina og Japan. Familien finnes også i tropiske deler av Asia til Malaysia og finnes også i østlige deler av Australia, men familien mangler i nordlige deler av Asia.

Systematikk og slekter

Familiens nærmeste slektninger finnes i trollheggfamilien, og begge disse familiene plasseres i den store roseordenen, Rosales, som består av i alt ni familier. Roseordenen er plassert i gruppa «Rosids» som er en av de to store gruppene blant de tofrøbladete blomsterplantene.

Den største slekta i familien er sølvbuskslekta med rundt 40 arter, de fleste opprinnelig forekommende i Asia, men flere arter er spredt til nye steder som følge av dyrking som prydvekster. Tindvedslekta har fem arter hvorav familiens eneste norske representant er én. Den siste slekta er den nordamerikanske Shepherdia med tre arter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Elaeagnaceae
Artsdatabanken-ID
103200
GBIF-ID
2408

Kommentarer (2)

skrev Elisabeth Plesner

Hej, Jeg har en sølvbusk, som vokser i min have med de blade og blomster, som vises på billedet. Dog har den derudover en meget kraftig duft under blomstringen nærmest balsamagtig. Denne egenskab er dog ikke beskrevet. Den er ca 3m høj, og sår sig selv ud synes det. Findes der en duftende art af sølvbusk?

svarte John Magne Grindeland

Hei, takk for spørsmål/kommentar. Det er riktig at sølvbusk bruker duft som signal til pollinatorer. Undersøkelser fra Nord-Amerika der arten sølvbusk opprinnelig kommer fra har vist at dens besøkere er dagaktive og blomstene avgir derfor mye sterkere duft på dagtid enn kveld/natt.
Siden denne artikkelen handler om sølvbuskfamilien, vil jeg legg inn informasjon om dette i artikkelen om sølvuskslekta, artikkelen "sølvbusk".

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg