søk- og redningssatellitter

Søk- og redningstransponder for Galileo-satellitter utviklet av Kongsberg Space Electronics.
Av .

Artikkelstart

Søk- og redningssatellitter er satellitter som kan videreformidle nødssignaler fra for eksempel havarerte fly eller skip. Signalene kan bearbeides i satellitter eller på bakken for å beregne posisjonen til den som har utløst nødsignalet.

Det mest kjente satellittsystemet er COSPAS/SARSAT, som opprinnelig bestod av tre russiske COSPAS-satellitter og tre amerikanske SARSAT-satellitter (Search and Rescue Satellite-Aided Tracking System) i polbaner (LEO). Systemet er siden utvidet med satellitter i geostasjonær bane (GEO) og i mellombane (MEO).

Nyttelastene som leverer denne tjenesten i dag er sekundære nyttelaster ombord i satellittene. Det vil si at satellittene som blir brukt primært har et annet oppdrag; de er ikke rene søk- og reddingssatellitter. Det er flest slike nyttelaster i MEO-baner ombord på satellittnavigasjonssatellitter slik som GPS, Glonass og Galileo. Nyttelasten som blir brukt i flere av GEO og MEO-satellittene (Galileo) er utviklet av Kongsberg Space Electronics i Horten (tidligere Kongsberg Norspace). Denne nyttelasten har også en returkanal slik at de som er i nød kan få vite at nødmeldingen er mottatt.

Bakkestasjoner er spredt rundt Jorden. Blant annet en ved Kongsberg Satellite Services sin stasjon på Svalbard.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg